Prin proiectul de hotărâre privind aprobarea noii organigrame, a statului de funcții și a regulamentului de organizare și funcționare supus votului consilierilor județeni, se reduce numărul posturilor din aparatul propriu de la 201 la 185 și se propune eficientizarea activității.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Consiliul Județean nu funcționează așa cum ar trebui să funcționeze și trebuie să luăm măsuri pentru eficientizarea activității, pentru funcționarea în condiții cât mai bune. Am redus numărul de directori generali din instituție, s-au schimbat puțin atribuțiile unora din direcțiile generale pe care le-am avut, au fost și desființate, una dintre ele.”

Direcţia de Dezvoltare Regională, Programe şi Proiecte cu finanţare externă în sarcina căreia revenea întocmirea proiectelor și accesarea finanțărilor europene va fi desființată.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Am constatat că a fost în permanență o stagnare a lucrurilor. Noi am realizat toate proiectele pe care le-am realizat sau aproape toate care au fost realizate și toate finanțările au fost obținute cu Direcția Tehnică, Direcția Economică. Nu am putut să ne bazăm pe Direcția Generală pentru Proiecte Europene.” (sincron) IONEL AVRIGEANU, consilier județean: „Dincolo de latura politică, acest serviciu trebuia reorganizat, reformat, angajate persoane competente dacă cele care funcționau nu erau în regulă.”

Liderul grupului PNL consideră ineficientă măsura desființării Direcției și admite că în acest caz, ar fi fost indicată înlocuirea unor angajați sau chiar aducerea mai multor specialiști. În ceea ce privește accesarea fondurilor europene, consilierii PNL au întârziat depunerea la termen a unor proiecte, prin neprezentarea în plen.

IONEL AVRIGEANU, consilier județean: „Ați acuzat în repetate rânduri că la Consiliul Județean se angajează pe pile. Da, da, da și … Acum spuneți că trebuia să se angajeze în serviciul respectiv. Păi nu; dacă persoanele erau neeficiente, ele trebuiau înlocuite sau reorganizat într-o formă.V-ați opus în repetate rânduri depunerii unor acte pentru proiectele europene sau depunerii proiectelor europene la termen. Am avut observațiile noastre; nu, nu la termen, observații punctuale pe anumite proiecte. Nu v-ați opus niciodată …? Ba da, atunci când am avut observații care nu au fost acceptate.”

Proiectul de hotărâre a trecut cu 18 voturi în favoare. Grupul PNL din Consiliul Județean Bihor a votat împotrivă.

Veres Diana