Considerat de turiști și localnici una dintre cele mai frumoase clădiri ale orașului de pe Criș, Palatul Episcopal Greco – Catolic, situat în Piața Unirii, a fost distrus, sâmbătă seara, de un incendiu violent. Autoritățile și cetățenii și-au exprimat deja sprijinul pentru reconstrucția sediului.

Potrivit Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana” al județului Bihor, apelul prin Sistemul Unic 112 care sesiza producerea incendiului a fost înregistrat la dispeceratul instituției puțin înainte de orele 22.00. ,,În momentul sosirii echipajelor de pompieri, flăcările se manifestau violent la acoperișul clădirii și la etajul 1, existând riscul propagării acestora la construcțiile învecinate”, au explicat specialiștii. În total, peste 100 de pompieri militari bihoreni au participat la intervenție, acționând cu 10 autospeciale de lucru cu apă și spumă și două autospeciale de lucru la înălțime.

Deși pagubele nu au fost evaluate încă, autoritățile au confirmat că flăcările au mistuit acoperișul și etajul clădirii, suprafața afectată fiind de aproximativ 1.300 de metri pătrați. Totuși, Episcopia Greco – Catolică din Oradea a menționat într-un comunicat de presă că ,,doar manopera refacerii integrale a acoperişului a costat peste 200.000 de euro”. Incendiul a fost lichidat la ora 00:35, forțele de intervenție împiedicând propagarea acestuia la parterul clădirii precum și la construcțiile învecinate.

Oficial, cauza și împrejurările incendiului nu sunt cunoscute încă, fiind în curs de cercetare. Însă, pe rețelele de socializare a devenit virală o înregistrare video, postată de un clujean, care surprinde lumini intermitente neobișnuite pe fațada Palatului Episcopal, internauții vehiculând deja un posibil scurtcircuit.

Sprijin pentru refacerea Palatului Episcopal, în anul Centenarului

Autoritățile locale și-au exprimat disponibilitatea de a contribui la refacerea Palatul Episcopal Greco – Catolic. ,,Conducerea Consiliului Județean Bihor va sprijini, prin toate mijloacele legale posibile, inclusiv financiare, demersurile ce vor avea ca obiectiv restaurarea clădirii – simbol și va iniția și se va alătura proiectelor de strângere de fonduri sau altor posibilități care vor permite reconstrucția Palatului Episcopal Greco – Catolic din Oradea. Modalitățile concrete de susținere vor fi identificate în urma consultării Episcopiei Greco – Catolice și analizării cadrului legal existent”, a fost mesajul reprezentanților CJ Bihor. Și Primăria municipiului Oradea a anunțat că ,,se va implica financiar în acest efort de reconstrucție a Palatului Episcopal Greco – Catolic”. De asemenea, prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, a spus că va încerca să găsească ,,înțelegere” la Ministerul Culturii pentru ca fosta Bibliotecă Județeană să fie refăcută cât mai curând.

Palatul Episcopal a fost ctitorit de către episcopul Demetriu Radu, cel care a prezidat împreună cu Gheorghe Pop de Băseşti Marea Adunare de la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918. Palatul a fost inaugurat în 1905, într-un stil eclectic, fiind proiectat de arhitectul Rimanoczy Kalman jr. În 1948 clădirea a fost confiscată şi transformată în Şcoală Populară de arte, iar apoi în Biblioteca Judeţeană. Construcția a fost retrocedată Episcopiei Greco – Catolice în anul 2005 și a trecut printr-un proces masiv de restaurare.

SURSĂ FOTO: Ovi D. Pop

Larisa Patricia Herlaș