Cărbunii s-au încins și sute de kilograme de legume au fost pregătite, sâmbătă, la Esztár, în Ungaria, într-un delicios preparat: tocănița tradițională. Febra preparării renumitului lecsó i-a cuprins și pe bihoreni care s-au prezentat la cea de-a VII-a ediție a concursului. 

Nemes Ferenc, viceprimar, comuna Biharia: „Participăm pentru prima dată la această festivitate de la Esztár, dar e o experiență fantastică, foarte frumoasă. Am venit cu mare încredere, cu o rețetă specială din Biharia cu care sperăm să luăm, de ce nu, chiar marele premiu.”

Original din Catalonia, dar stabilit în Colești, Quim Rueda Pillar a reinterpretat tradiționala tocăniță, folosind legume din floră spontană.

Quim Rueda Pillar, participant comuna Colești: „Vom face un lecsó căci despre asta este festivalul, vom folosi ardeiul și roșiile, care sunt obligatorii, dar restul ingredientelor vor fi din flora spontană. Vom folosi ciuperci, condimente, leurdă în loc de ceapă și vom încerca să facem o reinterpretare a lecsó-ului.”

Județul Bihor este prezent pentru a III-a oară consecutiv la Festivalul Tocăniței de Legume de la Esztár. De această dată, bihorenii au impresionat și prin programul cultural-artistic.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Avem Teatrul de Păpuși din Oradea, cei care va susține un spectacol pentru copiii de aici, dar suntem mândri că sunt prezenți și cei de la Filarmonică. Suntem mândri că noi, județul Bihor contribuim și suntem prezenți la aceste spectacole.”

Festivalul tocăniței de legume s-a aflat la a VII-a ediție și a angrenat în organizare întreaga populație a micuței localități din Ungaria.

Szécsi Tamás, primar, Esztár: „Este tot mai popular acest gen de concurs dincolo de graniță și o dovedesc competițiile eliminatorii care se organizează în localități precum Sălacea, Drăgănești, Tămășeu. Este fantastic și ne încântă faptul că și acolo, acest tip de manifestări câștigă tot mai mult teren.” TC OUT 01:24 + TC IN 01:46 „Într-un fel, ne-am dorit ca vizitatorii să aibă parte de o experiență culinară, dar și culturală în același timp, o experiență pe care nu o vor primi în altă parte. Facem noi acest lucru, 1450 de oameni, toată populația din Esztár. Sute se oferă voluntari în organizarea acestui festival, totul se pune în mișcare.”

În concursul gastronomic, județul Bihor a fost reprezentat de 5 echipe: Sălacea, Biharia, Tămășeu, Colești și echipa directorilor de școli din Valea Ierului. Echipa din Tămășeu a ocupat locul III, la categoria preparat tradițional.

 

Veres Diana