La ediția din 2017 a târgului organziat pentru prima dată din ordin regal în urmă cu aproape 500 de ani, au participat peste 100 de comercianți și 30.000 de vizitatori. Anul acesta, Consiliul Județean Bihor sprijină organziarea târgului prin Fundația Euroregiunea „Bihor – Hajdú-Bihar”.

„Consiliul Județean sprijină activitățile sociale, culturale, dar și astfel de evenimente. Prin Fundația Euroregiunea „Bihor – Hajdú-Bihar” s-a obținut sprijin financiar pentru acest târg pe care îl considerăm inclus într-un șir de evenimente pe care dorim să le promovăm împreună cu județul Hajdú-Bihar. Normalitatea înseamnă să creăm o platformă comună prin care să promovăm turismul și tradițiile dincolo de graniță, iar acest eveniment este inclus într-un circuit la care vor avea acces turiștii care vizitează zona”, a precizat președintele Consiliului Județeamn Bihor, Pásztor Sándor, în deschiderea Târgului Corvinilor.

Tradiții și meșteri populari

Târgul Corvinilor a fost organizat pentru prima dată din ordinul regelui Matei Corvin în 1470. Dreptul de organizare s-a întins pe o perioadă de 500 de ani, până în 1920, când a fost mutat pe raza localității Aleşd şi redenumit Târg de vară. Reluat anul trecut, târgul a înregistrat un succes neașteptat. „30.000 de oameni au crezut în această manifestare, în acest act de comerț modern. Parcă regele Matei Corvin s-a gândit că pe aici va trece un drum european, iar târgul va avea asigurată publicitatea necesară. Experiența ne spune că astfel de târguri au priză la public, există contact direct între comerciant și cumpărător”, a spus subprefectul Iuliu Delorean. Anul acesta, peste 200 de comercianți vor fi prezenți la târgul de la Lugașu de Jos. „Indiferent de crez sau etnie, ne unește tradiția, muzica. Să lăsăm viitorului tradițiile noastre, să putem avea pe Valea Crișului astfel de evebimente unde oamenii să vină, să discute, să se reîntâlnească”, a precizat vicepreședintele Traiana Bodea.

Program „Târgul Corvinilor”

Vineri – 24 august: Muzică ambientală; Slujbe şi muzică religioasă (coruri,formaţii); După-amiaza copiilor + Spectacolul copiilor pe scenă; Teatru pentru copii în aer liber; Concert Jessie Baneș; Concert Matteo; Discotecă în aer liber.

Sâmbătă – 25 august: Muzică ambientală, Spectacol Marius Mihuţ – vioară cu goarnă; Denisa Birou; Ansamblul Floarea Borodului; Concert Monica Blaga; Mr. Juve; Speak; Foc de tabără şi discotecă în aer liber.

Duminică – 27 august: Muzică ambientală; Tir cu Arcul – Redpoint Oradea; Discursul oficialităţilor; Marius  Mihut– vioară cu goarnă; Ansamblul „Crişana”; G.V. Team – Tăietori sportivi de lemne; Concert Ruby; Foc de artificii.

Veres Diana