Sâmbătă dimineaţa, de la ora 10 va avea loc deschiderea oficială a Festivalului gastronomic Tocăniţa de Legume de la Esztár. Ca şi anul trecut, judeţul Bihor va fi prezent cu echipe din Ţara Beiuşului şi Valea Ierului.

Zeci de ceaune vor fi încinse sâmbătă dimineaţa, la câţiva kilometri de graniţă, şi sute de kilograme de legume vor fi amestecate pentru prepararea tradiţionalei tocăniţe de legume. La Esztár se desfăşoară în mod tradiţional, în ultimul week-end din luna august, deja celebrul Lecsó Fesztivál. „Sarcina echipelor participante este gătirea la fața locului a tocăniței de legume. Organizatorii asigură masa, două bănci, lemne de foc (20 kg), tavă pentru foc. Echipele vor aduce materiile prime, ceaunul de tip bogrács, condimentele, vasele și echipamentele de pregătire și prezentare a preparatului final. Concursul va dura 4 ore”, anunţă organizatorii.

Ca şi la ediţia precedentă, judeţul Bihor Bihor va fi reprezentat de echipele din Valea Ierului şi Ţara Beiuşului, 7 la număr: 2 din Drăgăneşti, Coleşti, Tămăşeu, Biharia, Sălacea și echipa directorilor de şcoli din zona Săcueni. Printre artiştii care vor evolua în cadrul progarmului artistic propus de organizatori se numără şi Cvartetul Intermezzo, cei patri instrumentişti fiind membri ai Filarmonicii de Stat Oradea.

Veres Diana