Ședința Comisiei de Dialog Social, care a avut loc joi dimineața, în Sala Mare a Prefecturii, a avut parte de o atenție deosebită datorită subiectului abordat, anume proiectul de lege privind sistemul public de pensii, prezentat de Adrian Marius Rîndunică, secretar de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

Membrii Comisiei de Dialog Social au fost convocați într-o ședință de lucru la care a avut acces și presa pentru a asculta prezentarea proiectului Legii privind sistemul public de pensii, întâlnirea fiind încheiată de o dezbatere interactivă.

Ședința a durat peste o oră și jumătate, fiind condusă de către prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, care i-a avut alături la masa prezidiului pe vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, secretarul de stat în Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Marius Rîndunică, europarlamentarul Emilian Pavel, membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale, senatorul Florian Bodog și pe directorul Casei Județene de Pensii Bihor, Szarka Arpad.

Reprezentantul Ministerului Muncii și Justiției Sociale a descris proiectul de lege ca fiind unul ,,cu viziuni foarte clare și bune, care răspunde necesităților pensionarilor”, prezentând principiile care stau la baza acestuia, printre care contribuția, egalitatea, imprescriptibilitatea sau solidaritatea socială. Rîndunică a ținut să puncteze ferm că după recalculare, chiar dacă punctajul rezultat va fi mai mic, pensia nu va scădea. De asemenea, nu se modifică vârsta standard de pensionare, stagiul minim sau stagiul complet de cotizare. Secretarul de stat a mai explicat că aplicarea legii se va face etapizat până în 2021.

Printre noutățile pe care le propune acest proiect de lege se regăsește introducerea masterului și a doctoratului ca perioade necontributive asimilate stagiului de cotizare, condiția pentru asimilarea perioadei necontributive fiind un stagiu minim de cotizare de 15 ani. Proiectul de lege prevede și debirocratizarea și accesul online la informațiile despre propriile contribuții. Astfel, ANAF va transmite către Casa Națională de Pensii Publice sumele datorate și plătite pentru fiecare salariat. Pensia de urmaș se menține și, în plus față de actualele prevederi, apare o nouă prestație, și anume ajutorul pentru soțul supraviețuitor, care va primi 25% din pensia soțului decedat, ajutor care va putea fi cumulat cu propria pensie. Și condițiile speciale de muncă se păstrează, însă se va crea o bază legală pentru recunoașterea altor locuri de muncă în condiții speciale.

Și-a prezentat interesul față de acest proiect de lege și eurodeputatul Emilian Pavel, membru în Comisia pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale. ,,Acest act normativ prevede câteva principii pe care le dezbatem și la nivel european, cum ar fi acela că pentru muncă egală, plata trebuie să fie egală”, a declarat Pavel.

Dezbaterea care a urmat după ședință a constat într-o serie de întrebări și răspunsuri între membrii Comisiei de Dialog Social și secretarul de stat. O parte dintre cei prezenți au făcut chiar și recomandări de îmbunătățire a proiectului de lege, iar Marius Rîndunică a oferit asigurări că acestea vor fi analizate cu promptitudine.

,,Îi rog pe toți cei care participă astăzi și pe toți cei care, din diverse motive, nu au putut să vină să țină cont de faptul că legea este în dezbatere publică, să facă propuneri de amendamente acolo unde există lucruri care se pot îmbunătăți și am convingerea că toate punctele de vedere vor fi discutate. Acestea pot fi trimise la Prefectură, la Casa de Pensii sau puteți lua legătura cu parlamentarii din Bihor, care pot să depună în Parlament amendamente la viitoarea lege a pensiilor”, a fost și îndemnul vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, pentru bihoreni.

Proiectul de lege poate fi consultat aici: http://www.mmuncii.ro/j33/index.php/ro/transparenta/proiecte-in-dezbatere/5210-2018-08-09-proiect-lege-priv-sistemul-public-pensii

Larisa Patricia Herlaș