Campania națională ,,Informare acasă! Siguranță în lume!”, organizată de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni, a ajuns și în Oradea. Sala mare a Instituției Prefectului județului Bihor a găzduit, miercuri, un eveniment din cadrul acestei campanii care vine să sprijine nevoia de informare a migranților români în ceea ce privește drepturile pe care aceștia le au în statele membre ale Uniunii Europene.

Printre cei care au participat la eveniment se numără Ioan Mihaiu, prefectul județului Bihor, Ioan Mang, vicepreședinte Consiliul Județean Bihor, Lilla Debelka, secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni, Florin Vasiloni, consul general al României la Gyula, Csaba Békési, director executiv al AJOFM Bihor, Nicolae Hoduț, inspector șef adjunct, comisarul șef de poliție Adrian Bucur, adjunct al șefului Inspectoratului de Poliție Județean Bihor, Cristian Bogdan, inspector șef adjunct al Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea, senatorul Florian Bodog, deputații Gheorghe Bogdan, Ioan Roman și Dumitru Gherman, precum și Dorina Mărcuț, coordonator centru al Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane și Ioan Mintaș, vicepreședinte al Consiliul Național al Întreprinderilor Private Mici și Mijlocii din România.

Potrivit comunicatului de presă trimis post – eveniment de către Cancelaria Prefectului Județului Bihor, ,,integrarea imigranților români constituie o importantă provocare atât pentru Uniunea Europeană cât și pentru România, care trebuie să ofere o informare eficientă pentru o bună gestionare a fenomenului imigrației”. Acesta este motivul pentru care ministerele cu competențe în problematica românilor aflați în străinatate s-au reunit, pentru prima dată, într-o campanie comună care vizează ,,informarea cetățenilor români cu privire la potențiale riscuri la care se supun în momentul în care iau decizia de a lucra peste hotare fără a avea un contract de muncă legal, fără a cunoaște limba statului de rezidență, fără a ști care le sunt drepturile, libertățile, dar și responsabilitățile în calitate de cetățeni europeni”.

Campania ,,Informare acasă! Siguranță în lume!” se adresează adulților, cu precădere muncitorilor sezonieri, și se va derulează în perioada august – septembrie în toate județele țării. Prima etapă, dedicată tinerilor interesați să studieze sau să lucreze în străinătate, s-a desfășurat în perioada mai – iunie.

Sursă FOTO: Facebook – Instituția Prefectului Bihor

Larisa Patricia Herlaș