Festivalul viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”, un eveniment devenit deja tradiție, a ajuns la ediția a IV – a. Concursul a avut loc duminică, începând cu ora 13:30, pe platoul din Roșia.

Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia, a organizat Festivalul – concurs al viorii cu goarnă ,,Dorel Codoban”, în cadrul căruia și-au măsurat talentul cei mai buni instrumentiști la goarnă, indiferent de vârstă. Artiștii au concurat pentru premiile în bani oferite de organizatori, însă marele premiu, o vioară cu goarnă a meșterului Cornel Palladi din Beiuș, a fost cel mai râvnit trofeu.

Prestația artistică a concurenților a fost evaluată de Leontin Ciucur, directorul Ansamblului Artistic Profesionist ,,Crișana”, Adrian Miescu, dirijorul orchestrei Ansamblului și Gheorghe Căbuța, instrumentistul cunoscut drept ,,Stângaciu”. Membrii juriului au decis ca marele premiu să meargă la Rareș Mârza din Borod, un tânăr extrem de talentat. Premiul I a fost obținut de Andrei Chirilă din Hotar, Raul Berche din Gepiu a primit premiul II, iar pe a III -a poziție s-a clasat Marjolijn Mellema din Leiden (Olanda). De altfel, concurenta din Olanda este profesoară de muzică, violonistă împătimită a cântecului bihorean și o adevărată virtuoză a viorii cu goarnă, fiind și membră a ,,Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda, orchestra înființată de românul Mihai Scarlat care are în componență instrumentiști olandezi pasionați de muzica populară românească.

După terminarea concursul, publicul s-a delectat cu un spectacol în care au evoluat ,,Mihai Scarlat Orchestra” din Olanda, ansamblurile ,,Floarea Barcăului” din Marghita, ,,Zestrea Budureșii” din Budureasa și ,,Codrenii Bihorului” din Roșia, ansamblu care a câștigat recent premiul I la Festivalul – concurs internațional de folclor ,,Peștișorul de aur” de la Tulcea. Pe scena au mai urcat interpretele Daniela Rada, Surorile Tomele, Bianca Popa și ,,Roșienițele”. Spectacolul a continuat cu invitați ai Primăriei Roșia, ansambluri din Hunedoara, Botoșani și ,,Stelele Bihorului”.

Larisa Patricia Herlaș