Ca de obicei, mijlocul lunii august este unul foarte animat pentru cei din județul Hajdú-Bihar având în tolbă o sumedenie de  evenimente și programe dedicate atât localnicilor, cât mai ales vizitatorilor. Desigur programul central este parada carelor alegorice din 20 august din Debrețin, dar antemergător și după aceasta au fost programate spre organizare și alte evenimente pentru a putea oferi un motiv în plus turiștilor să aleagă orașul vecin ca destinație pentru câteva zile.

Un astfel de eveniment este Farmer Expo, ce și-a câștigat deja reputație internațională, fiind unul reprezentativ nu doar pentru estul Ungariei, ci și agriculturii zonei transfrontaliere. Invitați de prestigiu, 10 workshop-uri dedicate fermierilor și asociațiilor profesionale de profil, conferințe cu informații de actualitate pentru pomicultori și legumicultori, și desigur peste 300 de expozanți își așteaptă vizitatorii în Debrețin începând de ieri și până în 21 august.

Ministrul agriculturii din Ungaria va vizita Bihorul

Deschiderea oficială a fost susținută de Nagy István, Ministrul Agriculturii în Guvernul Ungariei, care a avut ca punct central în discurs tematica secetei ca principala problemă ce trebuie prioritizată prin hotărâri de guvern. Actualmente, se irigă 80 mii hectare în Ungaria, dar există posibilitatea de a extinde această suprafață până înspre 200 mii hectare. Ministrul de resort a venit și cu o veste bună pentru cei din Hajdú-Bihar, anunțând că Guvernul a hotărât în privința lucrărilor de la canalul principal de irigație de la Derecske, iar într-un curând foarte apropiat va începe execuția acestora.

Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor a avut o întrevedere cu ministrul agriculturii, tematica principală fiind întărirea cooperării acestui sector la nivelul transfrontalier și modalități de acordare a sprijinirii agricultorilor bihoreni. Considerând partea de vest a județului este ”leagănul” agriculturii și un important factor ce contribuie la economia județului, dar și a regiunii de vest a țării, președintele a precizat că va fi nevoie de o cooperare mai coerentă, având la bază politici publice transfrontaliere axate pe acest domeniu. Ministrul Nagy s-a arătat deschis subiectelor propuse, cât și prezentării programului de sprijinire a întreprinzătorilor din domeniul agricol din Valea Ierului și Bihor, astfel încât a și răspuns favorabil invitației președintelui CJ Bihor de a face o vizită în județul nostru în a doua jumătate a lunii septembrie.

Studiile agricole, loc de cinste

Premiul comun al organizatorilor Farmer Expo și municipalitate a fost înmânat conducerii specializării Agricultură din cadrul Universității Debrețin,  căci această știință a fost prima ce a fost studiată în oraș, punând bazele educației universitare cu exact 150 ani în urmă. Cu timpul, programele de studii au fost extinse înspre domeniul de aplicare, Bács Zoltán, cancelar în Guvernul de la Budapesta subliniind că acest sector va ocupa un loc prioritar atât pentru județ, cât și pentru universitate, chiar dacă în momentul de față industria auto a ajuns pe un loc de frunte în orașul Debrețin.

Newsbihor