I-am văzut caii, în luna iulie, în Cetatea Oradea, la Festivalul Medieval. Cico și Gelu și-au purtat cavalerii în luptă, în turniruri. Puțini din cei care i-au văzut ar crede că în urmă cu câțiva ani, acești cai erau folosiți la munci de povară, trăgeau căruțe încărcate până la refuz. Sandu Săutiuț a reușit, la Centrul de Echitație Mentor, să transforme caii în protectori ai omului. Acolo unde cuvintele nu mai au însemnătate, acolo unde relația cal-om se bazează doar pe încredere și grijă …

NewsBihor: De când sunt prezenți caii în viața ta și de unde a pornit ideea deschiderii unui centru ecvestru?

Sandu Săutiuț: Bun venit în lumea mea, în acea lume în care caii sunt prezenți dintotdeauna. M-am născut în acest loc minunat, Hidișelu de Jos, și am crescut alături de cai, ai mei și ai sătenilor. Sunt multe, multe amintiri cu ei, toate frumoase. Bunicii mi-au cumpărat primul cal. Cred că aveam opt ani. Îl chema Voicu. A fost cea mai mare bucurie a copilăriei mele. De atunci îi iubesc și cât voi exista, dragostea pentru ei nu se va sfârși. Am cochetat cu ideea înființării unui centru ecvestru cam de prin 2006, însă mi-am făcut curaj doar în 2011. Am început modest, cu trei căluți și cu foarte multe vise. Dorința a fost de a împărtăși cu cât mai mulți tineri, copii, și nu numai, binefacerile interacțiunii cu minunatele făpturi.

NewsBihor: Ce reprezintă caii pentru tine?

Sandu Săutiuț: Caii sunt a doua familie, nu mă văd făcând altceva și nu mă pot sătura. Pot spune că sunt un norocos. Încerc să transmit vizitatorilor același sentiment. Aici ne ajută foarte mult și locul, plaiul copilăriei mele, Hidișelu de Jos. Etimologic, însuși numele localității înseamnă „loc frumos” și într-adevăr așa și este. Oaspeții noștri vin, încalecă, sunt fascinați de cai, de locuri și rămân să petreacă la noi ore în șir. Este un loc desprins parcă din basm, înconjurat cu păduri bogate și dealuri verzi, cu aer proaspăt, un mix de miresme, de la salcâm, flori de câmp, până la fân proaspăt cosit.

NewsBihor: Când un om se raportează la un cal, ce trebuie să aibă în vedere: să îl domine, să folosească forța, să se impună sub orice formă?

Sandu Săutiuț: Relația om-cal este diferită în funcție de diversitate profesională sau non-profesională a oamenilor: călăreț, crescător, potcovar, veterinar, terapeut, îngrijitor, vizitator; și de temperamentul animalului. Caii mei sunt foarte docili, deși provin din locuri diferite. Unii au fost folosiți la tot felul de munci, la povară, alții nu au fost folosiți, nu au interacționat foarte mult cu oamenii, dar toți sunt cuminți. Calul însă poate fi și un animal periculos. Atitudinea omului se corelează cu comportamentul calului. Din punctul meu de vedere, caii iubesc mai mult un stăpân care este lider. Nu vorbesc de dominanța fizică, ci phisică. Un rol foarte important în interacțiune om-cal îl are și întreținerea calului. Dacă animalul are hrană de calitate, apă, mișcare, pansaj, interacțiune interspecifică, întreținere medical veterinară, într-un cuvânt, confort, totul devine mult mai ușor.

NewsBihor: Este calul o formă de terapie pentru suflet sau pentru trup?

Sandu Săutiuț: Calul îmbunătățește și spiritul și fizicul. Vedem zilnic copii care nu prea comunică, sunt introvertiți, dar își deschid sufletul în fața cailor, nu mai vor să plece de lângă ei. Sunt copii de vârste fragede care merg pe câmp, unde caii sunt liberi, să pună frâul pe capul calului și să îl aducă la manej, să îl panseze, să îl înșeueze și să îl încalece. Calul are foarte multe beneficii asupra omului: crește atenția, încrederea în sine, credința în capacitățile funcționale ale corpului, îmbunătățește circulația, funcția respiratorie, echilibrul, postura dinamică, mobilitatea articulațiilor, pelvisului, coloanei și a șoldurilor, puterea musculară, alinierea musculoscheletică.

NewsBihor: Care este vârsta propice pentru a începe echitația?

Sandu Săutiuț: Vârsta optimă pentru bazele echitației este 6 ani, când copilul este atent și receptiv. Oferim și copiilor mai mici această bucurie prin ședințe călare de scurtă durată, monitorizate individual și la nivelul de dezvoltare al fiecăruia în parte.


NewsBihor: Ce lipsește județului Bihor pentru a reuși să revină în elita națională a acestui sport, cunoscând că în urmă cu mai bine de 10 ani, a încetat să funcționeze și singurul club sportiv de profil din județ?

Sandu Săutiuț: Din păcate ce lipseste Bihorului, lipsește întregii țări, și anume implicarea statului în menținerea și dezvoltarea sportului ecvestru. Am avut Baza hipică de pe Vlădeasa, ale căror cursuri le-am urmat și eu de prin ‘94. Au fost oameni și cai valoroși, dar din păcate ca multe altele din țară, și de aceasta s-a ales praful.

NewsBihor: Ai avut ocazia să cunoști crescători și antrenori din străinătate. Ce fac ei diferit față de noi?

Sandu Săutiuț: Am interacționat cu crescători din mai multe țări, mentalitatea lor este diferită de a noastră în ceea ce privește creșterea calului. În Germania, ca proporție, există un cal la patru oameni, iar al patrulea mânz fătat unui crescător este considerat un loc de muncă, în timp ce la noi, caii în gospodării sunt tot mai rari.

NewsBihor: Ce mesaj ai pentru acele persoane care iubesc caii și natura?

Sandu Săutiuț: Să vină în centrul nostru de echiație și nu vor regreta!

Veres Diana