Joi, 9 august, începând cu ora 11.00, în cadrul unei conferințe de presă Teatrul Szigligeti din Oradea a lansat stagiunea jubiliară 2018/2019, care pregătește publicului orădean 18 premiere, dintre care două vor fi premiere absolute. În această stagiune, se sărbatoresc 220 ani de la primul spectacol de teatru profesionist în limba maghiară din Oradea.

Înainte de a prezenta, noutăţile viitoarei stagiune, directoarea Czvikker Katalin a vorbit despre rezultatele celei încheiate, pomenind că numărul spectatorilor a crescut în 2017/2018 la 60.824 de la 54.810 în stagiunea 2016/2017. De asemenea, creșterea veniturilor proprii de la 902.923 lei la 1.095.000 lei. La fel, numărul abonamentelor a ajuns de la 4.780 la 5.104 de abonamente vândute.

Stagiunea 2018/2019 a Teatrului Szigligeti va fi deschisă prin aniversarea teatrului maghiar profesionist din Oradea. În cadrul unei serii de evenimente de 3 zile, vor avea loc două spectacole în aer liber, respectiv acordarea titlurilor de membru onorific al trupei Szigligeti. Așadar, prima premieră a stagiunii va avea loc în 21 august, de la ora 20.00, în cadrul Festivalului din Teatrul de Vară al Cetății Oradea, eveniment la care Teatrul Szigligeti participă pentru prima oară. ,, Teatrul nostru aduce pe scena din Cetate o producție muzicală, cu improvizații, intitulate ,,Ștrengarii”. La spectacolul regizat de Tóth Tűnde participă, pe lângă actorii Teatrului Szigligeti, aproape 40 de copii”, a specificat Czvikker Katalin, Director General Manager. Evenimentele aniversare continuă în 25 august cu lansarea cărții istoricului de teatru Nagy Béla, de la ora 16.00 în foaierul teatrului, urmată de dezvelirea monumentului memorial al regretatului actor Ács Tibor în Cimitirul Rulikowski. Închiderea jubileului va avea loc în 26 august, începând cu ora 16.30, unde în cadrul unei festivități, se vor acorda titlurile de membru onorific al Trupei Szigligeti. De la ora 18.30, toți cei interesați sunt așteptați la fațada dinspre str. Independenței a Palatului Vulturul Negru pentru o depunere de coroane. Totodată, în 26 august, de la ora 20.00, va fi jucat spectacolul ,,Beznă de mină” de Székely Csaba.

 

 

Pentru stagiunea 2018/2019, trupa Szigligeti pregătește cinci spectacole pe scena mare, dar și patru spectacole-studio. În repertoriu găsim atât opere clasice, cât și contemporane din literatura maghiară și universală. Seria spectacolelor pe scena mare va fi deschisă de comedia ,,Visul unei nopți de vară” de Wiliam Shakespeare.

Premierele Ansamblului Nagyvárad

Ansamblul Nagyvárad pregăteşte 4 premiere pentru stagiunea care urmează. În cursul lunii septembrie, solista Szerefi Ilona îşi prezintă spectacolul individual „Grădina de aur”, la baza căreia stau cântecele populare, incantaţiile, rimele şi poveştile despre simbolul grădinii-Paradis din folclorul maghiar.

Sántha Gergő, solistul dansator al Ansamblului Naţional Maghiar, originar din Oradea, regizează spectacolul folcloric „Marea popoarelor”. Adaptarea de teatru-dans al „Evangheliei după Marcu” de Jorge Luis Borgesva fi pusă în scenă de regizorul-coregraf Györfi Csaba, cu titlul „Necunoscutul”, în prima jumătate a stagiunii care începe. Spectacolul care va avea loc în sala Studioului Szigligeti analizează relaţia maestru-discipol folosind tehnici de dans contemporan.

Spectacole de teatru pentru cei mai mici spectatori

În 8 septembrie, Trupa Lilliput prezintă spectacolul muzical „Dincolo de Muntele Mânjit” de Varró Dániel şi Presser Gábor, la care, pe lângă artiştii trupei, participă peste zece copii. În cursul lunii august, Trupa Lilliput a organizat tabere de creaţie atât în Oradea, cât şi în Esztergom, Ungaria, urmând să-şi deschidă stagiunea cu spectacolul mai sus amintit.

Următoarea premieră la care sunt aşteptaţi cei mai mici spectatori va fi regizat de actorul Trupei Szigligeti, Hajdu Géza. „Regele de sub tron” vorbeşte despre puterea prieteniei şi a iubirii necondiţionate, iar în echipa creativă a producţiei, dar şi pe scenă, vor avea loc întâlniri între generaţii. În continuare, cei mici vor putea urmări o poveste imaginară din copilăria Regelui Matei Corvin (Mateiaş Corvin, scris şi regizat de Dió Zoltán), iar ultima premieră a stagiunii va fi „Vrăjitorul din Oz”. Clasica poveste de Frank L. Baum va fi pusă în scenă de Lélek Sándor Tibor.

În stagiunea 2018/2019, cei interesaţi vor putea alege din 16 abonamente orădene şi trei abonamente regionale. Pe lângă abonamentele tradiţionale, în acest an teatrul a pregătit 7 abonamente libere, dintre care unul adresat în mod special dascălilor, iar altul incluzând doar spectacole muzicale. Ca element de noutate, începând cu această stagiune, teatrul oferă 2 tipuri de abonament de dans: abonamentul „Contemporan” care va fi valabil la cele trei spectacole de dans contemporan ale Ansamblului Nagyvárad („Necunoscutul”, „Bardo” şi „Carmen” – spectacol invitat al Teatrului de Dans Bartók), iar abonamentul „Nagyvárad” va putea fi folosit pentru cele trei spectacole de folclor ale trupei („Marea popoarelor”, „Grădina de aur” şi „Coliziuni”).

Mădălina Venter