Azi, 8 august, începând cu ora 11.00, restaurantul Bavaria Pub, a găzduit conferința de presă susținută de primarul comunei Lugașu de Jos, Levente Sorban, împreună cu directorul de evenimente al Asociației ,,Viitorul Regiunii Crișurilor”, Attila Ples, și Ghideu Camelia, director de evenimente culturale. În cadrul conferinței a fost prezentat programul ,,Târgului Corvinilor – Târg de 500 de ani”.

Aflat la ediția a II-a, târgul va avea loc în perioada 23-27 august, în comuna Lugașu de Jos. Târgul a fost organizat pentru prima dată din ordinul regal al lui Matei Corvin în 1470, iar prima dovadă scrisă a acestuia datează din 1475. Evenimentul a fost organizat anual până în anii 1920 în comuna Lugașu de Jos, după care a fost mutat pe raza orașului Aleșd. Începând cu anul 2017, organizarea târgului pe vechea locaţie nu a mai fost posibilă, de aceea s-a decis să fie organizat la câteva sute de metri de vechea locaţie, între oraşul Aleşd şi Lugaşu de Jos, pe lângă drumul naţional DN1- E60.

,,La eveniment sunt invitaţi sute de meşteri populari, colecţionari de antichităţi şi alţi comercianţi. Anul trecut am avut 120 de comercianți, iar anul acesta ne putem mândri că am dublat numărul participanților. În cadrul târgului vom organiza și un teatru de copii”, a specificat primarul comunei Lugaşu de Jos, Sorban Levente.

Atracțiile târgului, pentru public fiind produsele meșterilor populari, tehnicile prin care le folosesc în demonstrațiile lor: împletirea pălăriilor de paie, brodarea iilor, țesutul covoarelor și nu în ultimul rând secretul uleiurilor stoarse din plante. Scopul principal al evenimentului este încurajarea produselor artistice, tradiționale și culturale și respectiv creșterea vizibilității artiștilor din zonă, prezentarea specificului local, regional, dar și european, cultivarea importanței păstrării tradiției.

Mădălina Venter