În acest weekend, ediția a X-a a evenimentului ,,Redescoperă Bihorul pe bicicletă” a adunat peste 80 de participanți de toate vârstele atrași de locurile pitorești ale comunei Roșia sau de dorința de a descoperi plaiurile bihorene, în zone mai puțin umblate.

Printre cei prezenți s-au numărat și câțiva turiști din Marea Britanie, care petrec un sejur în această zonă și au beneficiat de eveniment pentru a descoperi frumusețile ascunse printre dealuri și poteci mai puțin umblate. Plecarea s-a făcut din cătunul Runcuri, dintr-o zonă cu care a oferit participanților o primă perspectivă a locurilor de poveste. După urcare, participanții au poposit pentru micul dejun la Traditional Casa Experience. Masa în mijlocul naturii, produsele locale gătite cu drag și peisajele care înconjoară acest loc, au contribuit la energizarea pentru traseul care urma. La finalul micului dejun, Răzvan Dumbrava de la Agenția de Management al Destinației Bihor a făcut o informare asupra traseului, și a prezentat conceptul de destinație de ecoturism povestind despre eforturile care se depun de către Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor pentru atestarea destinației Pădurea Craiului în acest sens. ,,Am avut oportunitatea să îl avem alături de noi pe Andrei Acs, președinte al CAPDD Bihor – Filiala Pădurea Craiului (administrator al sitului Natura 2000 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului), care a povestit despre ariile naturale protejate din zonă, precum și despre speciile și habitatele care sunt protejate la nivel național și european în aceasta destinație”, a specificat Bánto Norbert, Director Executiv AMD.

Traseu provocator

Traseul i-a purtat pe bicicliști, cu urcușuri și coborâri spre Stanul Foncii, un loc în care se află unul dintre cele mai adânci avene din România. A urmat o urcare abrupta, ajungând într-o poiană superbă unde pe timpul verii își duce traiul o familie din Roșia. Traseul a continuat pe dealuri, prin Ciungi și mai departe spre dealul Farcului. Imaginile superbe oferite de natură au încântat bicicliștii, făcându-i poate să uite puțin câte puțin de dificultatea urcărilor sau de căldura de august. După aproape trei ore în care traseul a fost mai mult în urcare, participanții au avut parte de o coborâre lungă și de peisaje impresionante, având o privire de ansamblu asupra cătunelor împrăștiate din comuna Roșia. S-a coborât în cătunul Ponița, și a urmat parcurgerea pe șosea a traseului spre Peștera cu Cristale.,,Efortul depus a fost cu siguranță compensat de experiențele de poveste ale zonelor parcurse și suntem siguri că cel puțin o parte dintre participanți vor reveni în zonă pentru a revedea locurile sau pentru noi experiențe. Este foarte important că s-a putut prezenta publicului o parte superbă a destinației Pădurea Craiului, cei interesați fiind invitați să parcurgă și alte trasee propuse care vor fi disponibile pentru download în curând pe www.padureacraiului.ro, secțiunea cicloturism”, a mai adăugat Bánto Norbert.

Evenimentul a fost organizat de către Agenția de Management al Destinației Bihor și a beneficiat de susținerea Primăriei Comunei Roșia și de sprijinul Centrului pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă Bihor și a gazdelor de la Traditional Casa Experience, Pastravaria Soimus și Pensiunea Roșia.

Mădălina Venter