În cursul zilei de astăzi, viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, însoțită de o delagație a Ministerului Mediului, a efectuat o vizită de lucru în județul Bihor, pe tema problemelor de mediu existente la nivelul județului. La întâlnire au participat reprezentanții serviciilor publice deconcentrate din Bihor, prefectul Ioan Mihaiu, iar instituția Consiliului Județean a fost reprezentată de președintele Pásztor Sándor și vicepreședintele Traian Bodea.

De la ora 10.00, în Sala mare a Prefecturii Bihor, a avut loc o întâlnire cu reprezentații primăriilor din județ și instituțiile deconcentrate. ,,Astăzi alături de echipa mea și de domnul prefect, domnul președinte Pásztor Sándor și nu în ultimul rând de primarii care au dorit să vină și să își prezinte problemele de mediu cu care se confruntă, am reușit să avem o discuție extrem de benefică”, a specificat ministrul mediului, Grațiela Gavrilescu. Primarii, cu ocazia întâlnirii de azi, au readus la cunoștință problemele cu depozitele de deșeuri, care nu sunt municipale, fiind depozite de deșeuri industriale periculoase. Ministrul Gavrilescu crede că soluția stă în a conștientiza societățile private să-și ducă la îndeplinire obligațiile de mediu, astfel încât administrațiile locale să nu se realiza subit că acele societăți intră în faliment, iar statul este nevoit să închidă depozitele pe cheltuiala sa. Astfel, ministrul mediului cere modificări în legislația insolvenței firmelor încât acestea să nu mai poată „dispărea” lăsând în urmă dezastre ecologice sau obligații de mediu neîndeplinite. Apreciază că aceasta ar fi soluția atât la batalele de petrol de la Derna, pentru care România are infringement dar și ale cazuri, între care a nominalizat fosta Electrocentrale SA Oradea.

Fabrica Zahărul SA amendată

Potrivit datelor furnizate de viceprim-ministrul Grațiela Gavrilescu, fabrica Zahărul SA, vândută unor întreprinzători interesați mai mult să o scoată din piață, este acum în plin proces de dezafectare a unității de producție. Doar că desființarea utilajelor s-a făcut cu omiterea obligațiilor legate de protecția mediului, susține conducerea Gărzii de Mediu. Marți, inspectorii Gărzii de Mediu au scris procesul verbal de amendă „pe numele” Zahărul SA, pentru nerespectarea Autorizației Integrate de Mediu. Suma înscrisă este maximul permis de lege, de 100.000 lei. „Eu am aflat acum câteva luni de zile că firma a intrat în insolvență, lucru care atunci nu s-a confirmat. În zilele trecute am aflat a doua oară că firma și-ar fi declarat insolvența și atunci am spus că, dacă tot ajung în Bihor, ar trebui să fac un control la Zahărul să vedem dacă este adevărat. E o societatea care folosește substanțe care pot să polueze, bineînțeles introduse în procesul tehnologic. Am vrut să văd care este realitatea. Și lucrul mi-a fost prezentat chiar azi dimineață de către inspectorul general adjunct, care a fost informat de către colegii mei de la Garda de Mediu Bihor”, a specificat ministrul, Grațiela Gavrilescu.

În cadrul întâlnirii de azi, Grațiela Gavrilescu, a mai anunțat lansarea ghidului de finanțare pentru construirea de stații de reîncărcare pentru mașinile electrice, destinat municipalităților, Guvernul având ca țintă, până în 2020, ca în România să fie cumpărate 100.000 de mașini electrice. Participarea financiară a Guvernului este prin Fondul de Mediu, ecobonusul de 10.000 euro pentru mașinile 100% electrice. A mai anunțat suplimentarea programului Rabla până la finalul anului, pentru mașini Euro 6 produse în România.

Mădălina Venter