Deși are doar 23 de ani, Răzvan Achim, recunoscut pentru atelierul de croitorie pe care îl deține, a împlinit deja 9 ani de când face design vestimentar. ,,Mi-am sacrificat copilăria pentru ca în prezent să mă bucur de roadele muncii mele”, s-a destăinuit Răzvan. În timpul liber, și așa limitat, tânărul exersează la vioară, instrument pe care îl studiază de ceva timp, și practică sporturi de contact.

NewsBihor: Cum a început cariera ta de croitor?

Răzvan Achim: Cariera mea în acest domeniu a început când aveam o vârstă destul de fragedă, 14 ani. Totul a debutat din pură curiozitate, o curiozitate îmbrăcată subtil în pasiune. În acea perioadă practicam un sport de contact de performanță, care îmi solicita foarte mult timp, iar croitoria se situa la nivel de hobby. M-am îndreptat destul de repede  spre un curs de croitorie din dorința de a învăța cât mai multe. Așa am ajuns la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Desigur, ulterior am urmat și alte cursuri de formare și perfecționare.

N.B: Care a fost primul obiect vestimentar pe care l-ai croit?

R.A: Îmi amintesc cu foarte mare plăcere de primul obiect vestimenar care mi-a ieșit din mâini. Este vorba despre o pereche de pantaloni de care am fost tare încântat. Cred că atunci am simțit prima dată satisfacția pe care ți-o aduce un produs finit.

N.B: Cum ai evoluat din punct de vedere profesional de atunci?

R.A: Ținând cont de faptul că am început această meserie la doar 14 ani, evident că am avut foarte multe lucruri de învățat, pe care mi le-am însușit în timp. Iar acest proces de a învăța și a deveni din ce în ce mai bun continuă. Sunt foarte dur cu mine când vine vorba de calitatea produselor pe care le ofer. În domeniul modei, tehnologia, tiparele, materiale și tendințele se schimbă în permanență și suntem nevoiți să ținem pasul pentru a face față exigențelor clienților. De aceea, studiul și adaptarea nu se opresc niciodată dacă vrei să rămâi în top.

N.B: Care au fost momentele de cotitură în cariera ta?

R.A: Când ești în plină ascensiune este firesc să ai parte de un traseu cu obstacole. Însă, nu m-am abătut niciodată de pe acest drum, pe care voi păși cu încredere în continuare. De o perioadă oarecum dificilă am avut parte anul trecut, cand m-am mutat în Londra din dorința de a mă dezvolta și mai mult. După câteva luni m-am întors acasă, în județul Bihor, cu o experință nouă din punct de vedere mental, iar profesional mi-am extins afacerea, deoarece am început să realizez și ținute pentru femei.

N.B: La ce evenimente îți prezinți creațiile?

R.A: Din păcate, am observat că în această industrie sunt oameni care doar așteaptă și nu oferă nimic în schimb. Din acest motiv am devenit foarte selectiv cu evenimentele la care particip. De obicei, accept invitațiile de la evenimentele caritabile, dar le evit pe cele de altă natură. Mi-am propus, însă, ca începând de anul viitor să mă axez mai mult pe evenimentele internaționale, unde am deja o piață de desfacere în creștere.

N.B: În ce fel de colaborări ești/ai fost implicat?

R.A: Am avut colaborări importante cu designeri cunoscuți, vedete, persoane publice. Sunt foarte deschis din acest punct de vedere. În prezent, am o colaborare de care sunt foarte mândru cu designerul oradean de încălțăminte Giuliano Sabău, un adevărat profesionist.

N.B: Cu ce se remarcă brandul Răzvan Achim pe piață?

R.A: Brandul pe care l-am construit a ajuns cunoscut din mai multe motive. În primul rând, realizăm un croi personalizat pentru nevoile clienților. În al doilea rând, sunt foarte atent la materiale. Aleg culori și texturi dintre cele mai diverse. De asemenea, mă ocup personal atât de preluarea comenzii, cât și de croirea costumului, probele aferente și predare.

N.B: Ce materiale folosești?

R.A: Folosesc o varietate de compoziții, în funcție de bugetul fiecărui client. În genereal aleg lână cu mătase și puțin elastan, brocard, și bumbac pentru cămăși. Dar folosim și materiale mai puțin întâlnite, cum ar fi brocarduri cu fir de aur, argint, lână 160 `S, până la 200 `S. În aceste cazuri costurile pentru un costum sunt mult mai mari.

N.B: De unde te inspiri?

R.A: Mă simt foarte inspirat de materialele pe care le am la dispoziție. Ele mă determină să încerc combinații de culori, nuanțe, texturi, modele etc.

N.B: Ce calități ar trebui să aibă un designer?

R.A: În primul rând, multă răbdare, deoarece clienții pot fi foarte nehotărâți. Apoi, cred că ar trebui să dea dovadă de perseverență și de profesionalism. Să fie dedicați meseriei, să comunice eficient cu cei care le calcă pragul și să fie unici.

N.B: Există vreo persoană din această industrie pe care să o admiri în mod deosebit?

R.A: Da, există croitori cărora le port un mare respect pentru profesionalismul lor. Sunt oameni care mă inspiră și mă motivează să fiu implicat total în această afacere. Din păcate, publicul îi poate omite din vedere pe adevărații croitori, care își petrec cea mai mare parte a timpului în atelier, și se lasă ,,sedus” de pseudo-croitorii care se evidențiază doar printr-un număr mare de fotografii postate pe rețelele de socializare.

N.B: Cum ai defini stilul vestimentar al bărbaților din județul Bihor?

R.A: Este, mai degrabă, nedefinit. Am constatat că încă mai sunt domni care nu știu cum se poartă un costum sau fac alegeri vestimentare nepotrivite pentru diferite ocazii: o întâlnire romantică, un concert simfonic, un spectacol de teatru, nunți, evenimente mondene etc. De asemenea, se lasă orientați din punct de vedere estetic de femeile din viața lor sau de un prieten în care au încredere și eșuează vestimentar. Cred că în urmă cu câteva generații bărbații erau mult mai bine îmbrăcați, mai masculini și eleganți. Însă, mă bucur când întâlnesc domni care încă țin la aspectul lor și sunt dornici să învețe din acest punct de vedere.

N.B: Care sunt cele mai frecvent întâlnite greșeli pe care domnii le fac în materie de vestimentație?

R.A: Încă se mai poartă asortarea papionului sau a cravatei ori/și a batistei cu ținuta partenerei. Acest lucru trebuie să înceteze deoarece este, de cele mai multe ori, de prost gust. Dacă îți dorești să faci echipă bună cu partenera ta, trebuie să ai mare grija la detalii, să fiți ,,din același film”, să optați mai degrabă pentru culori complementare decât să încercați asorteuri. De asemenea, observ foarte des realizarea proastă a tivului la pantaloni. Fie este prea scurt, fie prea lung lungi. Un croitor bun nu are voie să facă astfel de greșeli.

N.B: Ce le recomanzi tinerilor care doresc să învețe designul vestimentar?

R.A: Din toamnă sau de anul viitor voi deschide o școală de croitorie/design, unde mă angajez că îi voi învăța pe doritori cele mai ascunse detalii din acest domeniu, începând de la croire și coasere, până la consultanță și construirea unei afaceri de succes. Până atunci, îi sfătuiesc să muncească mult și să aibă încredere în ei.

Larisa Patricia Herlaș