Singura ocupație a lui Moise Gavra a fost cojocăritul, meșteșug care i-a dat cele necesare traiului, dar i-a și umplut viața de frumos. Acum la peste șapte decenii de activitatea, Moise Gavra a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu.

Moise „Trăienuț” Gavra s-a născut în 21 octombrie 1932, la Beiuș. Deși nu este prenumele său real, mamei îi plăcea să-i spună „Trăienuț” și meșterul și-a păstrat această poreclă. Își amintește că viața nu a fost ușoară și de la vârsta de 9 a rămas orfan. „Tata a fost concentrat la Beiuș. Erau cai pe vremea aia, la armată. El a fost mai curajos și a intrat la doi armăsari grozavi și l-au strâns, a făcut aprindere de plămâni și a murit, că nu erau medicamente”, își amintește meșterul. Nevoită, mama sa l-a dat ucenic la un cojocar în Vașcău. Avea 14 ani când a început să deprindă meșteșugul. „Vreme de patru ani, tânărul Moise a fost ucenic în Vașcău. Până la vârsta de 20 când s-a însurat, a lucrat la diferiți cojocari din zonă. Pentru că își îndrăgise meseria încă din vremea în care era ucenic, la întoarcerea din armată, Moise a început să își facă propria sa „afacere”, la care îl ajutau soția și soacra sa”, povestește Mircea Jacan, directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale.

Moise Gavra este Tezaur Uman Viu

În urmă cu o lună, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale l-a propus pe meșterul cojocar în vârstă de 85 de ani pentru titlul Tezaur Uman Viu. „În cei peste 70 de ani de meșteșug a transmis dragostea sa pentru cojocărit și unor tineri, pe care i-a avut ca ucenici vreme îndelungată. Moise Gavra mai creează un număr mic de cojoace și bitușe, însă le păstrează pentru a le expune, bucurând ochii iubitorilor de tradiții. Am plăcerea de a vă anunț că domnului Moise Gavra din Vărzarii de Jos i s-a acordat titlul „Tezaur Uman Viu”. În cursul timpului, au mai primit acest titlu lădarul Ioan Oancea și maestrul Gheorghe Rada”, spune Mircea Jacan. .

În prezent, meșterul Moise Gavra, ultimul cojocar din Bihor, trăiește alături de soția sa, are o fată și doi nepoți (o fată și un băiat). Vreme de mulți ani, cojocarii (bitușerii) au fost la mare căutare, cojoacele create de aceștia fiind nelipsite din casele localnicilor, însă acum, cei care mai poartă astfel de cojoace sunt cu precădere ciobanii, mai apoi bătrânii. Modelul cojoculului bihorean a fost copiat însă de marile case de modă din străinătate. În ciuda campaniilor asociaților din România, Casa Christian Dior nu a recunoscut încă public, sursa de inspirație pentru modelul comercializat cu zeci de mii de dolari.

Veres Diana