Joi după-amiază, orădenii au fost invitați, la Sinagoga Neologă Sion, să descopere aparenţa şi esenţa din tablourile pictorului naiv Adrian Donisanu. Evenimentul a fost sprijinit de Consiliul Judeţean Bihor prin Direcția de Dezvoltare și Implementare Proiecte și de Fundaţia pentru Protejarea Monumentelor Istorice Bihor.

Expoziţia, cuprinzând peste 40 de tablouri de dimensiuni mari, a fost deschisă de Angela Lupşea, directorul Fundaţiei pentru Protejarea Monumentelor Istorice din Judeţul Bihor. „Ceea ce este imediat observabil este multiculturalitatea pe care o degajă tablourile în acest spaţiu al fostei sinagogi. Vioiciunea şi puritatea culorilor, luminozitatea lor, sunt un alt element extraordinar care cucereşte”, a spus Angela Lupșea. În tablourile lui Donisanu, lumea satului şi natura apar mult mai bogate şi mai complexe decât le văd ochii celor din mediul urban sau semi-urban, învăluindu-te într-o atmosferă unică. „Cred că e extrem de important motivul pentru care pictezi şi pentru cine pictezi. Atitudinea ta faţă de viaţă îţi conturează mesajul. În acest fel definesc eu mesajul unei lucrări de artă. Frumuseţea stă în actul de a lucra”, afirmă artistul. Ieri după-amiază, la Sinagoga Neologă Sion s-au aflat şi câțva turişti din Franţa: „Ne lasă impresia unei expoziţii ce serveşte artei naive româneşti şi confirmă valoarea artiştilor naivi români în contextul european al acestei arte”, au apreciat aceștia.

Expoziţia găzduită de Sinagoga Neologă Sion face parte dintr-un amplu proiect de popularizare a acestui gen de artă, din ce în ce mai apreciată şi mai admirată la nivel internaţional. Tablourile sunt cu vânzare şi vor rămâne pe simeze până în 3 septembrie. Manifestările culturale organizate de Asociaţia Artiştilor Naivi din România conduc spre ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă, care va avea loc în octombrie, la Oradea, în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Cinema Palace, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Mădălina Venter