În numărul din luna iunie al revistei Familia este publicat un colaj care cuprinde fragmente ale eseurilor premiate la concursul şcolar judeţean „Ce-ţi dorim noi ţie, dulce Românie”. Concursul a fost inițiat de Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi organizat în parteneriat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor și Revista Familia.

,,Șansa de a putea publica în revista în care a debutat însuși Eminescu credem că reprezintă o satisfacție importantă și un reper major în biografia liceenilor care au câștigat premiile concursului de eseuri. Am organizat acest concurs cu ocazia împlinirii, la 14 aprilie 2018, a 151 de ani de la publicarea poeziei lui Mihai Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie”, în Revista de cultură Familia (An III, Nr. 14, 2/14 aprilie 1867) dar și cu ocazia Anului Centenarului Marii Uniri”, a precizat Lucian Silaghi, director executiv al Direcției Județene pentru Cultură Bihor.

„Capsula timpului”

Totodată în 10 mai, în cadrul celei de-a V-a ediţii a Târgului de carte Gaudeamus de la Oradea, cei 12 elevi care au scris cele mai valoroase eseuri au fost premiați organizatorii concursului județean. ,,Acest concurs a avut ca obiectiv realizarea unor eseuri din care să reiasă ce gânduri, ce sentimente, ce proiecte inspiră elevilor de azi, după mai bine de 150 de ani, versurile poetului Mihai Eminescu, el însuşi în vârstă de 17 ani în momentul publicării acestei poezii, în revista în care de altfel debutase la 9 martie 1866”, a mai adăugat Lucian Silaghi.

Ultima etapă a acestui proiect va consta în imprimarea pe hârtie specială a colajului, după care acesta va fi depus într-o „capsulă a timpului” care, cu ocazia Centenarului Marii Uniri, la 1 Decembrie 2018, în cadrul unei festivități, va fi plasată la fundaţia soclului statuii lui Mihai Eminescu. „Capsula timpului” va fi deschisă doar la 15 ianuarie 2050, când se vor aniversa două veacuri de la naşterea poetului Mihai Eminescu şi când, după 32 de ani de la scrierea eseurilor, autorii acestora vor putea conchide în ce măsură realităţile momentului corespund cu idealurile exprimate în anul 2018.

Mădălina Venter