Emblematic pentru municipiul Debrețin, Carnavalul Florilor, care atrage, anual, zeci de mii de turiști, se extinde, în 2018, spre Valea Ierului. Pentru prima dată în istoria festivalului, caravana va cuprinde un car alegoric comun al județelor Bihor și Hajdú-Bihar, iar alaiul ce va traversa municipiul Oradea pe 21 aug ust, se va întoarce în Ungaria, prin Punctul de Trecere a Frontierei Săcueni.

PÁSZTOR SÁNDOR, președinte, Consiliul Județean Bihor:„Acest lucru înseamnă că în localitatea Diosig vom organiza încă un eveniment foarte important. Se și prezintă cele două județe, Bihor respectiv, Hajdú-Bihar cu o compoziție comună. Aceasta reprezintă bunăvoie, dansul și vinul. Vom reuși ca în comuna Diosig să sărbătorim împreună atât români cât și maghiari acest eveniment.”

Pe 22 august, bihorenii sunt așteptați să redescopere regiunea Valea Ierului.

MADOS ATTILA, primar, comuna Diosig: „Parteneriatul cu orașul Debrețin, respectiv cele două județe, Bihor și Hajdú-Bihar, a făcut posibil ca anul acesta să avem care alegorice și la Diosig, astfel în 22 august să sărbătorim împreună cu un concert Călin Pop, solistul trupei Celelalte Cuvinte, respectiv cu formația Ismerős arcok din Ungaria. Așteptăm pe toată lumea cu drag!”

Caravana Florilor este prezentă în Oradea de 13 ediții. Anul acesta, carul alegoric comun al municipiilor Debrețin și Oradea va prezenta o temă culturală.

SZÉLES DIÁNA, viceprimar, Municipiul Debrețin: „Având în vedere experiența colaborării anterioare, ne-am dorit ca și de această dată, să pornim în caravană un car alegoric comun, element simbolic al bunei colaborări transfrontaliere. Când vine vorba despre dezvoltarea celor două județe, gândim la unison, iar acest lucru va avea o reprezentare vizuală, artistică.”

Oradea și Debrețin sunt orașe înfrățite de 25 de ani. Marți după-amiază, la conferința de prezentare a festivalului, au fost invitați și președintele Consiliului Județean Bihor, dar și primarul din Diosig. Caravana carelor alegorice se înscrie în programul evenimentelor Fereastră Deschisă spre Europa.

Veres Diana