Județul Bihor și Oradea vor fi promovate prin intermediul Campionatului European de Șah Rapid, Blitz și Dezlegări pentru Juniori care are loc în perioada 31 iulie-5 august în urbea de pe Crișul Repede.

340 de participanți din peste 20 de țări participă, în aceste zile, la Oradea, la întrecerea continentală de șah pentru juniori. „De luni de zile discutăm despre posibilitatea organizării unui eveniment de asemenea anvergură, la Oradea. Am considerat oportun să ne implicăm pentru că județul Bihor și Oradea pot fi promovate prin astfel de întreceri. Cred că Oradea este un loc propice pentru dezvoltarea acestui sport”, a precizat președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, la conferința de presă, de marți, care anunța competiția. La eveniment a fost prezent și Cosmin Butuza, secretar de stat în Ministerul Tineretului și Sportului. „Sunt onorat să particip la un astfel de eveniment. Nu este ușor să organizezi un concurs de asemenea anvergură în România. Ne bucură sprijinul Consiliului Județean Bihor, cu atât mai mult cu cât astăzi îi premiem pe șahiștii care au reușit o performanță remarcabilă la Campionatul European pe echipe din Germania”, a precizat Cosmin Butuza.

România, aur și argint la Campionatul European

Începând de miercuri și până duminică, Oradea va găzdui Campionatul European de Șah Rapid, Blitz și Dezlegări pentru Juniori. La competiție vor fi prezenți și proaspeții medaliați ai întrecerii continentale pe echipe, concurs ce a avut loc în perioada 11-19 iulie, la Bad Blankenburg, în Germania. „Nu le-a fost frică. Au luptat în fața unor echipe cu tradiție în șah. Băieții porneau de pe locul V. Acolo se situau înainte de runda finală, iar fetele erau cotate cu a 11-a șansă. Băieții au devenit Campioni Europeni, iar fetele, vicecampioane. Este o performanță istorică”, a precizat Nad-Titus Petre, antrenor FIDE, cel care a condus delegația României. David Gavrilescu, George Stoleriu, Victor Văsieșiu, Alexandru Bogdan Banzea, Miruna-Daria Lehaci, Alessia-Mihaela Ciolacu au fost premiați de oficialități. „A fost dificil, dar am legat prietenii înaintea turneului, am reușit să ne cunoaștem și astfel, să ne bazăm unul pe celălalt”, a spus David Gavrilescu. La doar 14 ani, proaspăta vicecapioană, Miruna-Daria Lehaci, le-a mulțumit antrenorilor, oficialilor și prietenilor pentru sprijinul oferit. „Le mulțumesc părinților, prietenilor și antrenorilor. Însă fără ajutorul Alessiei nu aș fi reușit această performanță”, a spus Miruna Lehaci. „Am pus România pe harta șahului mondial. Sunt președinte al federației de specialitate din 2013, însă niciodată nu am avut o colaborare cu autoritățile atât de bună ca acum”, a precizat, în încheiere, Sorin Avram Iacoban, președintele Federației Române Șah, principalul organizator al competiției de la Oradea. În acest sens, oficialul a premiat Consiliul Județean Bihor pentru implicarea în promovarea performanței în acest sport.

Veres Diana