Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor și Gabriel Moisa, prodecanul Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării au inaugurat prima ediție a școlii de vară, intitulată „Centenarul Marii Uniri”.

Deschiderea evenimentului a avut loc, luni dimineața, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”. Organizatorii ediției inaugurale a școlii de vară nu au ales întâmplător locația și-au primit invitații. „Aici s-a declarat Unirea. Știu că pentru bunicii și părinții dumneavoastră ce a urmat după 1918 nu a adus bucurie. Trebuie să înțelegem conjunctura însă. Am vrea să reușiți să păstrați limba, tradițiile și obiceiurile românești”, a spus Ioan Mang, vicepreședintele Consiliului Județean Bihor. Timp de o săptămână, elevi din comunitățile de români din Basarabia, Ucraina, Ungaria vor afla amănunte despre contextul în care s-a înfăptuit Unirea. „Mă întorc cu 100 de ani în urmă, este cel mai important moment: românii reușesc în 1918 să creeze un stat national. Este important ca acum să vă cunoașteți, să reînnodați filonul national”, a spus Gabriel Moisa, prodecan Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării.

100 de ani de unitate

2018 marchează 100 de ani de la evenimentele petrecute în Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Oradea, Arad, Budapesta în urma dezbinării Imperiului Țarist și Imperiului Austro-Ungar. „Vrem să vă întâlniți toți ce care veniți din Basarabia, Maramureșul istoric, Micherechi, reprezentanții Colegiului Național „Emanuil Gojdu” din Oradea, să descoperiți centenarul Marii Uniri”, a precizat Aurel Chiriac, directorul Muzeului Țării Crișurilor. Elevii din clasele IX-XII care participă la școala de vară provin din comunitățile de români din Ucraina (delegație condusă de Ioan Botoș), Micherechi (delegație condusă de Solcan Anikó), de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” (prof. Florentina Barta) și din Basarabia. „A fost important să fim prezenți alături de cei ce gândesc și trăiesc românește. Este de asemenea, important să prețuim conștiința socială”, a adăugat Nadia Cristea, conducătorul delegației din Basarabia.

Veres Diana