Pentru a eficientiza activitatea de eliberare a pașapoartelor, în județul Bihor s-a decis prelungirea programului de lucru cu două ore, de la ora 8.30-18.30, de luni până vineri. Măsura este valabilă până pe 31 august 2018.

„Modificările privesc creșterea valabilității pașaportului simplu electronic de la 5 la 10 ani pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani și condițiile în care poate fi eliberat pașaportul simplu temporar. Astfel, acest tip de document se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 3 zile lucrătoare, doar în situații obiective, în care, din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară și urgentă prezența persoanei pe teritoriul altui stat și nu există timpul necesar pentru emiterea pașaportului simplu electronic”, se precizează într-un comunicat remis de Prefectura Bihor. În lipsa documentelor care justifică necesitatea și urgența, pașaportul simplu temporar se eliberează într-un termen ce nu poate depăși 10 zile lucrătoare.

Program prelungit pentru județul Bihor

Odată cu creșterea valabilității pașaportului simplu electronic la 10 ani, autoritățile se așteaptă ca și numărul cererilor de eliberare să crească. Pentru a eficientiza eliberarea documentelor de călătorie s-a decis prelungirea programului de lucru cu două ore, de la 8.30-18.30, de luni până vineri. Măsura este valabilă până pe 31 august 2018 și se aplică în 30 de județe, printre care și Bihor. Cetățenii au posibilitatea de a depune cererea pentru emiterea pașaportului la orice serviciu de pașapoarte din țară, la misiunile diplomatice ori oficiile consulare ale României. De asemenea, există posibilitatea expedierii documentuli de călătorie la domiciliul titularului, prin intermediul Companiei Naționale Poșta Română, după achitarea taxei de 9,52 lei/pașaport. De la începutul anului și până în prezent, aproximativ 41.000 de cetățeni au solicitat expedierea pașaportului prin poștă. Pentru a veni în sprijinul cetățenilor, autoritățile au dezvoltat platforma de programare online www.epasapoarte.ro, disponibilă pentru toate serviciile de pașapoarte din țară, cu precizarea că, prin utilizarea acesteia, timpul de așteptare pentru depunerea unei cereri de eliberare a pașaportului este zero.

Mădălina Venter