Muzeul Țării Crișurilor și Consiliul Județean Bihor organizează, în perioada 29 iulie – 4 august 2018, Școala de vară intitulată „Centenarul Marii Uniri”. În cadrul evenimentului vor participa elevi din Basarabia, Ucraina, Ungaria și un grup de la Colegiul Național „Emanuil Gojdu” din Oradea.

Deschiderea oficială va avea loc, luni, 30 iulie, de la ora 10.00, la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, în prezența vicepreședintelui Consiliului Județean Bihor, Ioan Mang, directorului general al Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac, și a prodecanului Facultății de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării Oradea, Gabriel Moisa. ,,Scopul taberei este de a pune în legătură tineri elevi din zonele românești aflate în afara granițelor României și de a-i face pe aceștia să cunoască în detaliu cursul evenimentelor care au condus la Marea Unire de la 1 decembrie 1918. 2018 este anul în care sărbătorim 100 de ani de la evenimentele petrecute la Chișinău, Cernăuți, Alba Iulia, Oradea, Arad, Budapesta și alte orașe, prin care teritoriile locuite în marea lor majoritate de români au hotărât, în urma dezmembrării Imperiului Țarist și Imperiului Austro-Ungar, să se unească cu România, cu Țara-Mamă”, spune directorul Muzeului Țării Crișurilor, Aurel Chiriac.

Parteneri în cadrul evenimentului sunt Institutul Eudoxiu Hurmuzachi pentru Românii de Pretutindeni, Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării din cadrul Universității din Oradea, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia, Episcopia Ortodoxă Română a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Colegiul Național „Emanuil Gojdu” și Facultatea de Teologie Greco-Catolică din Oradea. În programul taberei sunt incluse vizite la Muzeul Memorial „Aurel Lazăr”, Palatul Episcopal și Catedrala Greco-Catolică „Sfântul Ierarh Nicolae”, Palatul Episcopal și Muzeul Episcopiei Ortodoxe, Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia.

Mădălina Venter