Consiliul Județean Bihor a alocat municipalității, prin hotărârea nr. 113/17.07.2018, suma de 270.000 lei pentru trei obiective, astfel: 180.000 lei pentru înlocuirea sistemului de termoficare în clădirea în care funcționează Liceul Ady Endre, 50.000 lei pentru reabilitarea fațadei Școlii Szacsvay Imre și 40.000 lei reparații la parohia romano-catolică slovacă din Oradea. În ședința de joi a Consiliului Local, primarul Ilie Bolojan a propus schimbarea destinației sumelor alocate de la județ, motivând că …

Ilie Bolojan, primar, Municipiul Oradea: „Este ilegal să repartizăm bani unei entități care nu este în subordinea Consiliului Local ca să își facă o investiție interioară la o clădire care o are în proprietate.” „Suntem în litigiu cu școala Szacsvay. Am câștigat un proces, suntem la recurs.”

Litgiul de la Școala Szacsavay sau proprietarul clădirii în care funcționează Liceul Ady Endre au fost detalii nesemnificative când municipalitatea a anunțat, în urmă cu doar 24 de ore, că va asfalta și dota cu porți de handbal și panouri de baschet, curțile tuturor școlilor care funcționează în Oradea.

Kecse Gabriella, consilier local: „Va fi reabilitată, va fi asfaltată curtea școlii. Curtea are același proprietar ca și clădirea, deci nu înețeleg. Curtea poate fi asfaltată, clădirea nu poate fi pusă la punct?” „Veniți dumneavoastră cu niște soluții dacă nu aveți nevoie de fondurile alocate din altă parte!”

Fațada Școlii Szacsvay Imre se află în stare avansată de degradare. Bucăți de tencuială se desprind de pe clădirea care nu a mai fost reabilitată de mai bine de 5 decenii.

Kecse Gabriella, consilier local: „Cine își asumă responsabilitatea dacă va cădea tencuiala pe cineva?”

Reprezentanții municipalității susțin că investițiile în sistemul de termoficare nu au niciun sens, de vreme ce proiectul privind reabilitarea Pieței Ferdinand va intra în faza de execuție. Nu știu să spună însă când se va întâmpla aceasta.

Mircea Mălan, viceprimar, Municipiul Oradea: „Este absolutamente ilogic să se investească într-un punct termic și într-o rețea de termoficare secundară care nu va mai exista.”

Fondurile alocate de Consiliul Județean Bihor au fost repartizate, la propunerea primarului, Colegiului Tehnic „Traian Vuia”, pentru investiții în internatul școlii. Primarul nu a vrut să ia în considerare nicio altă variantă.

Kirei Melinda, consilier local: „Noi propunem punerea de o parte a sumelor respective până la rezolvarea situației de legalitate, cum s-a mai efectuat și în alte cazuri.”

Pető Dalma Csilla, consilier local: „Dacă nu se pot folosi pentru reabilitarea rețelei de termoficare a Liceului Ady și pentru reabilitarea fațadei Școlii Szacsvay Imre, de ce nu se pot accesa fondurile pentru a achiziționa mobilier pentru aceste școli, cu acordul Consiliului Județean?”

La Școala Szacsvay Imre din Oradea studiază 900 de elevi, iar la Liceul Ady Endre, care are și un internat, sunt înscriși 700 de elevi. Câțiva elevi ai celor două instituții de învățământ, profesori, dar și părinți au fost prezenți la ședința de Consiliu Local.

Veres Diana