Potrivit comunicatului remis de Direcția de Sănătate Publică Bihor până la data de 19 iulie au fost confirmate 19 cazuri de infecţie cu virus West Nile în Grecia (12), Italia (4), România (2) şi Ungaria (1), precum şi 29 cazuri în Serbia, în judeţe din Banatul de vest la graniţa cu România.

„În judeţul Bihor nu există cazuri sau suspiciuni de infecţie cu virusul West Nile, totuşi este necesară aplicarea măsurilor de prevenire a infecţiei. La nivel comunitar autorităţile administraţiei publice locale din comune, oraşe şi municipii trebuie să aplice ferm şi eficace măsurile pentru combaterea şi controlul populaţiei de ţânţari din zone cu lacuri, bălţi şi zone cu risc (în zonele rurale) şi asanarea subsolurilor inundate, dezinsecţia zonelor cu parcuri şi spaţii verzi, în localităţile urbane”, transmit autoritățile sanitare din Bihor. La nivel individual, fiecare cetățean trebuie să prevină infectarea cu virusul West Nile prin protecţia împotriva înţepăturilor de ţânţari prin: evitarea expunerii la ţânţari, mai ales în aer liber în amurg şi în zori; utilizarea substanţelor chimice care resping ţânţarii (aplicate cutanat şi/sau ambiental); desecarea bălţilor de apă din jurul gospodăriilor şi îndepărtarea recipientelor cu apă stătută (butoaie cu apă, vase, vaze cu flori,etc., care permit înmulţirea ţânţarilor). Apa din vasele pentru adăpatul animalelor se va schimba des pentru a evita stagnarea acesteia.

Virusul West Nile afectează sistemul nervos central. 80% din persoanele infectate nu prezintă nici un fel de simptome și doar 20% au simptome uşoare: febră, cefalee, greţuri, vărsături, erupţie cutanată, inflamarea ganglionilor. Sunt afectaţi mai ales copiii, vârstnicii cu rezistenţă scăzută. Virusul este transmis prin muşcătura ţânţarilor infectaţi. În perioada 02.05-24.07.2018, în România au fost confirmate 5 cazuri de meningo-encefalită cu virus West Nile (Dolj – 2, Brăila, Iaşi şi Olt – 1). Ultima raportare privind situația îmbolnăvirilor în Ungaria, indică un caz confirmat în județul Fejér.

Veres Diana