Duminică, 29 iulie, programul manifestărilor dedicate Zilei Imnului Național va începe la ora 12.30 cu prezentarea onorului. Despre importanța evenimentului va vorbi Marinela Loredana Barna, specialist în cadrul Muzeului Casa Mureșenilor din Brașov.

Programul anunțat de Instituția Prefectului județului Bihor va începe la ora 12.30 cu întâmpinarea oficialităților, prezentarea onorului şi salutul drapelului. De la ora 12.37, prefectul Ioan Mihaiu își va rosti discursul oficial, iar despre însemnătatea versurilor și istoriei imnului național va vorbi Marinela Loredana Barna, de la Muzeul Casa Mureșenilor din Brașov (Muzeul Imnului Național). Alexandrina Chelu și Alexandru Carțiș vor interpreta Imnul Naţional al României și un scurt moment artistic, iar defilarea detașamentului de onoare va marca finalul manifestărilor.

În 1998, Ziua Imnului Naţional a fost sărbătorită pentru prima dată. La originea imnului de stat a României se află poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureșanu, scris în timpul Revoluţiei de la 1848. Acesta a fost pus pe note muzicale de Anton Pann şi a fost cântat pentru prima dată pe 29 iunie 1848 la Râmnicul Vâlcea.

Mădălina Venter