În scopul prevenirii efectelor negative provocate de instabilitatea atmosferică, pompierii recomandă cetăţenilor să îndepărteze copacii sau ramurile uscate, să asigure sau să înlăture, după caz, elementele de construcție aflate în echilibru instabil, care pe timp de vijelie, ar putea cădea şi provoca victime ori pagube materiale.

Pentru limitarea posibilelor pagube generate de vântul puternic, parcarea autovehiculelor se va realiza în zone ferite, la distanță sigură față de copaci sau stâlpi de electricitate.

Recomandări după caz

În cazul în care furtuna este iminentă: întrerupeţi orice activităţi în aer liber; intraţi în casă, într-o construcţie ori într-un autoturism; închideţi ferestrele şi uşile; evitaţi duşurile ori sălile de baie deoarece conductele fixe ale instalaţiilor pot conduce electricitate; deconectaţi aparatele şi echipamentele electrice, întrucât acestea se pot defecta ca urmare a descărcărilor electrice atmosferice.

În timpul furtunii: dacă sunteţi în spaţii deschise, aşezaţi-vă ghemuit la pământ, reduceţi contactul cu pământul încercând să deveniţi o ţintă cât mai mică; nu vă întindeţi pe pământ; evitaţi: obiectele înalte, precum un copac înalt izolat în arie deschisă, câmpuri, sau o ambarcaţiune pe apă, orice obiecte metalice precum utilaje agricole, echipamente de fermă. Dacă vă aflaţi în pădure, căutaţi adăpost într-o zonă cu copaci mai puţin înalţi. Dacă sunteţi într-o zonă deschisă, mergeţi spre o zonă joasă, precum o vale, iar dacă sunteţi pe un lac, încercaţi să ajungeţi la mal de urgenţă şi adăpostiţi-vă.

Anul trecut, în aceeași perioadă, o furtună devastatoare a provocat moartea unei persoane și rănirea altor 15. Turiștii se aflau într-o zonă de campare din Bulz. Autoritățile au declanșat atunci codul roșu de intervenție.

Mădălina Venter