Patrulele mixte de polițiști români și maghiari au la bază un protocol semnat de șefii Inspectoratului de Poliție Județean Bihor și cel al Căpităniei de Poliție a Județului Hajdú-Bihar, pe 13 iulie 2017. Colaborarea datează însă din vara anului 2007, când patrulele mixte estivale au început să acționeze în zonele turistice din cele două județe.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului de Poliției Bihor, echipele mixte se vor afla la dispoziția turiștilor maghiari care frecventează destinațiile din Bihor, începând cu 24 iulie. „Polițiștii maghiari și cei români vor acționa în patrule, în regiunea muntoasă din județul Bihor, și anume în zona carstică Padiș-Valea Boga, până pe 21 august. În zona respectivă vin foarte mulți turiști maghiari. Este prima patrulă care va acționa în acest sezon estival”, a precizat comisarul șef Alin Haniș, șeful IPJ Bihor. În această dimineață, doi polițiști bihoreni au plecat în Ungaria. În județul Hajdú-Bihar, patrula mixtă va acționa în stațiunea Hajdúszoboszló, unde există un mare aflux de turiști români. În sezonul estival, 4 polițiști români și 4 maghiari vor acționa, în două serii, în zonele turistice ale Euroregiunii Bihor-Hajdú-Bihar. Deși în anii precedenți, pe teritoriul României, patrulele acționau și în stațiunea Băile Felix, în 2018, acestea vor fi prezente doar în zona turistică montană Parcul Național Apuseni.

Modelul colaborării transfrontaliere a fost preluat și la granița cu Bulgaria, unde au fost constituite patrule mixte de polițiști.

Vereș Diana