Păstrători ai tradițiilor olăritului, realizării obiectelor decorative din lemn sau fier, portului popular, podoabelor, cântecului și dansului, 130 de meșteri din România, Ungaria, Serbia și Camerun îi vor încânta, la sfârșit de săptămână, pe orădeni. Muzeul Țării Crișurilor în colaborare cu Consiliul Județean Bihor, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale organizează, în Parcul Bălcescu, a 25-a ediție a Târgului Meșterilor Populari din România.

IOAN MANG, vicepreședinte, Consiliul Județean Bihor: „Este de asemenea important întrucât tradiția populară alături de biserică și de școală au fost cele care au păstrat obiceiul românesc, care au păstrat ființa noastră românească din acest teritoriu pentru că aici avem meșteri popualri din zonele rpomânești, să spunem, cât și din secuime, din zonele locuite de maghiari. Suntem datori să facem tot ce ne stă în puteri, și să investim, să susținem acest eveniment în fiecare an.

Ludmila Gîrlovan participă pentru prima dată la târgul de la Oradea. Realizează podoabe din mărgele de mai bine de trei ani și descrie cu lux de amănunte întregul proces: de la alegerea culorilor, a motivelor tradiționale până la realizarea broderiei.

LUDMILA GÎRLOVAN, meșter popular din Republica Moldova: „Se face tehnica țesutului. Se pune urzeală, după care se coase cu mărgele și se face ca la broderie, adică elementul se brodează. Aici, de exemplu, avem steaua nordului ceea ce reprezintă călăuză în viață, combinat cu rombul care este fertilitate, bogăție, belșug, și mai avem și coarnele de berbec ceea ce reprezintă putere, bărbăție.”

Meșterii care au fost prezenți la fiecare dintre edițiile târgului au fost premiați, anul acesta, de organizatori. Printre ei se numără și Dorina Hanza, cunoscută bihorenilor pentru campania de promovare a cojocului tradițional din Țara Beiușului, copiat de celebra Casă Dior. Dorina Hanza este păstrătoare a tradiției încondeiatul ouălor de Paște, meșteșug pe care îl transmite tinerilor din zona Beiuș.

DORINA HANZA, meșter popular din județul Bihor: „Cred că au văzut piesa respectivă, au apreciat-o, au apreciat bunul gust al acestui popor, zic eu, prin asta, a bunicilor noastre, pentru că altfel nu cred că l-ar fi stilizat, nu cred că l-ar fi folosit. Eu lucrez din copilărie, de la bunica mea am învățat. Sunt receptivi tinerii? Într-adevăr, sunt și tineri receptivi. Chiar am un curs la Beiuș, la asociația „Micul Beiușan”, unde învăț copiii să încondeieze ouă, să țese … Deci, vin? Vin, și vin cu plăcere.”

Şi la ediţia aniversară, Asociaţia „Down”, Centru de Zi „Iedera”, Centrul cu Profil Ocupaţional pentru Persoane cu Dizabilităţi „Wilhelmina”, Asociaţia Alsterdorf sunt invitate să expună spre vânzare, obiectele realizate de copiii și tinerii cu dizabilități. Publicul este așteptat la târgul din Parcul Bălcescu până duminică, 22 iulie.

 

Veres Diana