O pompă de circulație extracorporală, necesară intervențiilor pe cord deschis, va ajunge săptămâna viitoare, la Oradea. Aparatura care costă între 150.000-200.000 euro va fi transferată de la Spitalul de Urgență Satu Mare.

Adrian Marc, manager, Spitalul de Urgență Satu Mare: „Un aparat care deviază circulația sanguină cum se lucrează pe cord când se intervine chirurgical fie că este vorba despre defect de sept, fie că este vorba despre operație de valvă, inima nu poate funcționa. Practic, acest aparat, de aceea îi spune pompă de circulație extracorporală, menține circulația activă către nivelul cerebral, către creier ca să nu fie lipsă de oxigen, și către plămâni. Din păcate, la noi partea, de resurse umane a fost cea care a dus, spun eu, la închiderea temporară a proiectului.”

În ultimele 6 luni, conducerea Spitalului Clinic Județean de Urgență din Oradea a achiziționat instrumentarul pentru chirurgie cardio-vasculară, iar în perioada următoare va trimite la școlarizare specialiști care să opereze aparatura. În România există, în acest moment, doar 7 tehnicieni specializați.

Gheorghe Carp, manager Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea: „Acești tehnicieni pompiști provin din rândul asistenților medicali, sunt specializați și folosiți de centre. Pentru că sunt foarte puțini sunt bine folosiți de foarte multe centre. Noi avem nevoie de pompiștii noștri la Oradea de aceea trimitem 2-3, în primă fază la Debrețin, după care vor fi trimiși în alte părți, depinde foarte mult și de viitoarele pompe care vor fi achiziționate.”

Transferul aparaturii a fost facilitat de discuții între președinții Consiliului Județean Bihor, respectiv Consiliul Județean Satu Mare. Autoritățile sunt convinse că specialiștii din cele două județe vor reuși să gestioneze cu succes cazurile medicale.

Pataki Csaba, președinte, Consiliul Județean Satu Mare: „Există colaborare de peste 15 ani. Sunt unele specializări unde rezidenții noștri sunt școliți la Oradea și pe urmă se întorc la Satu Mare. Mă refer aici la urgențe generale, partea de neo-natologie. Legăturile umane nu se pierd. Și instituțional cred că există o relație bună între cele două județe. Am unit drumuri, am făcut proiecte comune.”

Investițiile în dotarea instituțiilor spitalicești și a Centrului de Oncologie din Oradea cu aparatură performantă vor începe din acest an. Aproape 8.500.000 euro urmează să ajungă în județul Bihor prin programul strategic pe sănătate.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Județul Satu Mare în integralitate, printr-un acord comun, trimite primordial către Oradea, pacienții pe oncolgie, și prin această nouă dotare, dotare superioară, vom reuși să creștem eficiența intervențiilor. Suntem deja foarte clar pe lista investițională cu al doilea accelerator.”

În ceea ce privește, intervențiile pe cord deschis, acest tip de operații se vor face la Spitalul Clinic Județean de Urgență Oradea începând din această toamnă, în cadrul Programului Național de Chirurgie Cardio-Vasculară.

 

Veres Diana