La o zi de la prezentarea proiectului strategic pe sănătate, la Oradea, autoritățile din Hajdú-Bihar au organizat o întâlnire, la Debrețin, în cadrul căreia s-a discutat despre investițiile ce urmează să se realizeze de o parte și de alta a frontierei, în domeniul cultural.

Papp László, primar, Debrețin: „Pentru noi, proiectul pe cultură a fost primordial spre deosebire de partea română care a optat pentru proiectul strategic pe sănătate, cu partea culturală încorporată în proiectul nostru. Corespondentul maghiar în proiectul pe sănătate va fi investiția care se va realiza la spitalul din Berettyóújfalu. Proiectul nostru are în vedere dezvoltarea Teatrului Szigligeti și a Muzeului Țării Crișurilor.”

Potrivit autorităților, la finele lunii iunie, în comitetul de monitoring de la Arad, proiectul strategic pe cultură al autorităților din Hajdú-Bihar, în care Consiliul Județean Bihor este partner, a fost cel mai bine cotat, obținând 91.5 puncte. Astfel, 13 milioane euro din fonduri europene vor ajunge în Debrețin, la Teatrul Latinovits. Pentru că municipiul Debrețin s-a înscris în cursa pentru programul Capitala Europeană Culturală 2023, până în 2022, teatrul Latinovits va fi complet modernizat. În cadrul aceluiași proiect pe cultură, trei instituții din Oradea vor beneficia de investiții în valoare de aproximativ 4 milioane euro.

Pásztor Sándor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Acționăm pentru o infuzie puternică financiară acest lucru însemnând în orașul Debrețin, aproximativ 10 milioane Euro, iar în municipiul Oradea, aproximativ 2.7 milioane Euro pentru Muzeul Țării Crișurilor, 900.000 Euro pentru Teatrul de Stat.” 

Și revista Várad va beneficia de o finanțare în valoare de 670.000 euro pentru realizarea unui centru multifuncțional în cartierul Velența.