Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat, la finalul săptămânii trecute, finanțarea expoziției Bihorul ,,…la spargerea lumii”, organizată de Consiliul Județean Bihor prin Muzeul Țării Crișurilor. Evenimentul de anvergură regională va fi sprijinit cu 60.000 lei.

Muzeul Țării Crişurilor va marca Centenarul Marii Uniri, prin intermediul proiectului Bihorul ,,…la spargerea lumii”, organizând o serie de manifestări culturale şi ştiinţifice. Instituția muzeală va fi sprijinită de Consiliul Județean Bihor, Instituția Prefectului județului Bihor, Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor și Universitatea din Oradea.

Potrivit Cancelariei Prefectului, și Direcția Județeană pentru Cultură Bihor va fi finanțată cu 20.000 lei pentru a tipări ,,Cântecele Unirii”, o broșură cu cele mai cunoscute cântece legate de Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

40.000 lei a obținut Facultatea de Istorie, Relații Internaționale, Științe Politice și Științele Comunicării, din cadrul Universității din Oradea, pentru conferința științifică internațională în legătură cu importanța Declarației de Autodeterminare de la Oradea din 12 octombrie 1918. Primăria municipiului Oradea va folosi suma de 450.000 lei, finanțată de Guvern, pentru amplasarea și dezvelirea statuii ecvestre a Regelui Ferdinand.

În total, Comitetul Interministerial pentru Centenar a aprobat 350 de proiecte/manifestări/acțiuni, cu o valoare totală de 50.055.165 lei.

Larisa Patricia Herlaș