Peste 30 mil. lei ar putea recupera Consiliul Județean Bihor prin intermediul Programului Operațional Regional (POR) 2014 – 2020 pentru trei proiecte nefinalizate: două pentru îmbunătățirea infrastructurii rutiere și unul pentru patrimoniul cultural.

Consilierii județeni au fost convocați la o ședință extraordinară programată pentru vineri dimineața. Scopul acesteia a fost aprobarea actualizării indicatorilor tehnico – economici, precum și a proiectului și cheltuielilor pentru reabilitarea drumurilor județene Beliu – Tinca – Leș, respectiv Uileacu de Criș – Bălaia – Burzuc – Sîrbi, și efectuarea reparațiilor capitale și de amenajări interioare la sediul nou al Muzeului Țării Crișurilor. Însă, cu un consilier al coaliției plecat în străinătate și alți 17 consilieri ai PNL care și-au lăsat, din nou, scaunele neocupate, președintele Consiliului Județean Bihor, Pásztor Sándor, a trebuit să închidă ședința.

Șeful CJ a expus motivele pentru care reprezentanții județului au fost convocați cu doar câteva zile înaintea ședinței ordinare. ,,După foarte multe discuții cu dl. Boloș (nr. Marcel Boloș), directorul general al Agenției de Dezvoltare Regională Nord – Vest, avem o posibilitate unică de a ne prezenta la Cluj și de a recupera niște bani.(…) Este vorba despre niște lucrări din 2014, pentru care s-au cheltuit bani din buget. Și avem posibilitatea să depunem proiecte retroactive pe aceste sume. Încărcarea ar trebui făcută luni, pe sistem electronic. Însă, avem nevoie, obligatoriu, de Hotărâre de Consiliu Județean”, a explicat Pásztor Sándor.

Deși sesiunea va fi deschisă abia luni, urgentarea depunerii este justificată de faptul că evaluarea proiectelor se va face în ordinea depunerii, adică pe principiul ,,primul venit, primul servit”, după cum a explicat Pásztor. ,,Nu putem pierde acești bani. Dacă îi primim, banii vor fi la dispoziția județului”, a mai spus președintele Consiliului Județean. Conducerea legislativului bihorean a declarat că va încerca să găsească soluții pentru a nu pierde această oportunitate, și va avea discuții cu Marcel Boloș, prezent în teritoriu, chiar vineri.

,,Boicotul colegilor liberali, care nu s-au prezentat, din nou, la ședința Consiliul Județean Bihor, periclitează pentru județul nostru finanțări nerambursabile în valoare totală de 7 mil. euro. Aceste proiecte europene vizează drumuri județene și Muzeul Țării Crișurilor, și trebuie încărcate luni în sistemul MySMIS. Din păcate, este o practică obișnuită, marcă înregistrată PNL Bihor”, a declarat Sergiu David, consilier județean PSD, pentru NewsBihor.

Reprezentanții Consiliului Județean Bihor au mai anunțat când va avea loc ședința ordinară a lunii iulie: marți, în data de 17.

Larisa Patricia Herlaș