Potrivit oficialilor bihoreni, proiectul strategic pe sănătate al județului a intrat în linie dreaptă. Președintele Pásztor Sándor a anunțat, miercuri, în cadrul unei conferințe de presă la care au participat și reprezentanții oficialităților din județul Hajdú-Bihar, că aproape 9.370.000 euro vor fi la dispoziția autorităților din Bihor și Hajdú-Bihar pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate.

Pásztor Sádor, președinte, Consiliul Județean Bihor: „Proiectul strategic de sănătate al județului Bihor a obținut al doilea cel mai mare punctaj la evaluarea Comitetului de monitoring și la evaluarea experților. Acest lucru înseamnă că am obținut 84.5 puncte. Era un proiect bine legat și bine conceput. Avem practic undă verde la implementare.”

Spitalele Municipal Dr. „Gavril Curteanu” și Județean din Oradea vor beneficia de finanțări în valoare de 5.200.000 euro pentru achiziția de aparatură.

Cristian Dercea, specialist fonduri europene: „Acest centru oncologic are nevoie de dotare de ultimă oră și de tratamente corespunzătoare cu tehnologia de astăzi.”

1.464.000 euro vor ajunge la Facultatea de Medicină și Farmacie din cadrul Universității Oradea, unde se va reabilita un corp de clădire și se va crea un centru de abilitare, unde …

Adrian Maghiar, decan, Facultatea de Medicină și Farmacie Oradea: „Studenții, medicii, rezidenții, medicii primari sau specialiștii mai au nevoie să învețe anumite manevre. Ele se învață și teoretic și în sala de operație, dar în ultima vreme se folosesc metode virtuale. Deci, vor fi niște modele virtuale care sunt totuși mai scumpe, se folosesc și în sălile de operație pentru ecografie, endoscopie, tehnici chirurgicale minim invazive pentru chirurgie generală, oftalmologie, urologie sau ortopedie.”

873.000 euro vor ajunge la spitalul din Berettyóújfalu care îi va folosi pentru construcția unui centru unde bolnavii cu dizabilități sau imobilizați vor beneficia de proceduri de hidro și balneo terapie.

Muraközi István, primar, Berettyóújfalu: „În locația în care funcționează Băile, pe o suprafață de 620 metri patrați se va construi un centru de îngrijire a sănătății în cadrul căruia se vor realiza diverse proceduri de hidro terapie, respectiv balneo terapie, toate pentru a menține populația în stare optimă de sănătate.”

Oficialii maghiari prezenți, miercuri, la Oradea au vorbit despre statistici și necesitatea implementării proiectului strategic pe sănătate.

Pajna Zoltán, președinte, Consiliul Județean Hajdú-Bihar: „O parte a populației, care întâmpină greutăți de ordin financiar are acces mai greu la asistență medicală. Trebuie să menționez că suntem obligați să evoluăm de aceea, proiectul strategic este extrem de important pentru dezvoltarea sectorului sănătate pentru că aici vorbim despre starea de sănătate și viitorul populației din cele două județe.”

Vitányi István, deputat: „Din păcate, am rămas în urmă și un dezvantaj ca acesta nu este ușor de recuperat. În astfel de situații, fondurile europene ne sunt de mare ajutor.”

Consiliul Județean Bihor prin Serviciul Salvamont va realiza două centre medicale montane și sistemul de telemedicine, o investiție de 753.000 euro. Spitalele din Aleșd, Marghita, Salonta și Beiuș vor primi câte 270.000 euro pentru achiziția de aparatură medicală.

Veres Diana