Deoarece în sezonul estival se formează cozi la ghişeele de preluare cereri pentru eliberarea documentelor de călătorie, Instituția Prefectului județului Bihor face apel la persoanele care doresc să solicite astfel de acte să se programeze online, pe site-ul www.epasapoarte.ro, accesând judeţul Bihor.

Cei care, din diferite motive, nu au posibilitatea să facă o rezervare online pot obține o programare pentru ziua în curs, în baza unui număr de ordine obținut de la ghișeul de eliberări al Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea și Evidența Pașapoartelor Simple. ,,În ambele situații, cetățenii se vor prezenta la ora programată, cu documentele prevăzute de lege și dovada achitării taxei aferente”, atenționează Cancelaria Prefectului județului Bihor.

Schimbări legislative

Începând din 20 iulie, paşapoartele temporare vor fi eliberate în termen de cel mult 3 zile doar în situaţii obiective în care, ,,din motive de sănătate, familiale sau profesionale, este necesară şi urgentă prezenţa persoanei pe teritoriul altui stat şi nu există timpul necesar pentru emiterea paşaportului simplu electronic (fiind necesară prezentarea documentelor care determină necesitatea şi urgenţa deplasării persoanei în străinătate), rămânând valabile şi celelalte situaţii prevăzute de lege în prezent (călătoria în state aflate în stare de beligeranţă, când paşaportul a fost depus pentru obţinerea unor vize şi când în paşaport nu mai există file disponibile pentru aplicarea vizelor)”, amintește Prefectura. În celelalte situaţii, paşaportul simplu temporar va fi eliberat în termen de 14 zile calendaristice.

Tot din 20 iulie, paşapoartele simple electronice vor fi eliberate cu o valabilitate de 10 ani numai pentru persoanele care au împlinit vârsta de 18 ani. Astfel, potrivit legii, termenele de valabilitate rămân de 3 ani pentru minorii sub 12 ani şi de 5 ani pentru minorii cu vârsta cuprinsă între 12 si 18 ani.

Reprezentanții Prefecturii mai informează cetăţenii că paşapoartele simple electronice pot fi trimise la adresa de domiciliu, prin poşta română, la solicitarea scrisă a acestora, serviciile de curierat fiind suportate de către solicitanţi.

Larisa Patricia Herlaș