Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bihor alertează populația în privința existenței unui risc crescut de intoxicație acută cu ciuperci din flora spontană (păduri, pășuni), ca urmare a condițiilor meteorologice favorabile înmulțirii acestora.

Potrivit unui comunicat trimis presei de către DSP Bihor, intoxicația acută cu ciuperci este datorată substanţelor toxice conţinute, care ajung în organism accidental, de cele mai multe ori pentru că speciile comestibile sunt confundate cu cele necomestibile. ,,În timp ce la adult folosirea în alimentaţie a ciupercilor culese fără o bună cunoaştere a diferitelor specii este cea mai des întâlnită cale de intoxicare, la copil se raportează de cele mai multe ori consumul de ciuperci odată cu părinţii în timpul meselor comune, precum şi accidente legate de consumul neintenţionat”, a explicat dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al DSP Bihor.

Simptomatologie

Specialiștii avertizează că semnele intoxicaţiei diferă în funcţie de tipul de ciuperci consumate şi pot să apară la 15 minute sau la 12 ore, ori chiar mai mult, de la ingestie, şi se manifestă prin greţuri, vărsături, tulburări intestinale, scăderea tensiunii arteriale, halucinaţii, tulburări nervoase, salivaţie abundentă, lăcrimare, micşorarea pupilei, dureri abdominale, scăderea pulsului, transpiraţii. În formele severe se instalează insuficienţa hepato-renală, comă cu evoluţie fatală și decesul. ,,În cazul apariţiei unora din aceste semne este necesară prezentarea imediată la unităţile de Primiri Urgenţe din spitale sau apelarea Serviciului de Ambulanţă”, avertizează reprezentanții DSP.

Pentru prevenirea intoxicaţiilor cu ciuperci, Direcția de Sănătate Publică recomandă:

  • consumul ciupercilor de cultură, provenite din unităţi autorizate şi / sau însoţite de certificate de calitate, evitând cumpărarea lor de la comercianţii ambulanţi, culegătorii amatori, persoane străine de la marginea drumurilor;
  • evitarea culesului / consumului ciupercilor din flora spontană (păduri, păşuni);
  • neimplicarea copiilor în procesul de culegere a ciupercilor;
  • supravegherea copiilor mici pentru a se evita riscul intoxicării accidentale. Intoxicaţia cu ciuperci la copii include forme de gravitate variabilă și cu evoluție imprevizibilă!
  • ciupercile otrăvitoare nu-şi pierd toxicitatea prin preparare! Toxinele ciupercilor sunt foarte rezistente la prelucrarea termică şi nu se distrug.
  • ceapa, usturoiul sau pătrunjelul care se schimbă la culoare, lingura de argint, nu sunt indicatori specifici ai toxicităţii ciupercilor. De asemenea este absolut greşit să considerăm că ciupercile care sunt mâncate de insecte, sunt comestibile. Pentru insecte toxina poate fi inofensivă datorită metabolismului diferit de cel al omului.
  • evitarea conservării ciupercilor provenite din flora spontană și/sau surse neautorizate, în condiţii casnice;

Larisa Patricia Herlaș