A fost confirmată prezența virusului Pestei Porcine Africane la porcii dintr-o gospodărie din localitatea Crestur, comuna Abrămuț (jud. Bihor), în urma unei anchete epidemologice deschise de Institutul de Diagnostic și Sănătate Animală București.

,,Conform procedurilor, DVSVA Bihor a luat imediat măsuri punând sub supraveghere sanitară veterinară exploatația, impunând restricții de mișcare și efectuând dezinfecția exploatației afectate, a spațiilor de cazare ale porcilor, a aleilor, a perimetrelor, a ustensilelor și a obiectelor potențial contaminate. S-au recoltat probe pentru examene de laborator de la animalele moarte și sacrificate (57 de capete)”, se arată într-un comunicat trimis presei luni, de către Cacelaria Prefectului județului Bihor.

Potrivit Prefecturii, Centrul Local de Combatere a Bolilor Bihor s-a reunit pentru adoptarea planului de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea acestei peste porcine africane, precum și pentru adoptarea zonelor de restricții. În acest sens, a fost emisă ordonanța de suspendare a activității a târgurilor de animale din Municipiul Marghita și localitatea Sălard, având în vedere faptul că sunt în apropierea zonei de focar declarat PPA.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

Larisa Patricia Herlaș