Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor pregătește, pentru sâmbătă, două evenimente în județul Bihor. Una este dedicată celor care doresc să descopere platoul carstic Padiș și Peștera Urșilor, iar cealaltă se adresează bicicliștilor, și va avea loc în Țara Beiușului.

Orădenii, bihorenii și turiștii care acceptă invitația Agenției de Management al Destinației Bihor de a vizita cele mai importante obiective turistice din cadrul Parcului Natural Apuseni, și anume platoul carstic Padiș și Peștera Urșilor, vor avea parte de o antrenantă excursie de o zi cu autocarul. Programul planificat de către organizatori presupune plecarea din Oradea la ora 08:30, din Sânmartin/Băile 1 Mai la 08:45, iar din Băile Felix 10 minute mai târziu.

Pentru că până și cei mai matinali dintre noi au nevoie de o cafea înaintea unei drumeții, la ora 10:30 participanții vor poposi la pensiunea Apuseni Boga, acolo unde vor savura cafeaua într-un decor de poveste. Sosirea pe platoul Padiș va avea loc puțin după ora 11:00, iar de acolo turiștii vor porni pe un traseu ușor spre Poiana Ponor / Izbucul Ponor (90% din traseu e coborâre). Sosirea în Poiana Glăvoi este estimată în jurul orei 13:30, când se va lua și pauză de masă.

După ce își vor recăpăta energia de la bucatele servite în natură, se va porni spre Poiana Bălileasa. Vizitarea Peșterii Urșilor de la Chișcău este programată pentru ora 16.00, după care participanții vor trece și pe la muzeul etnografic La Fluturi. Taxa de intrare în peșteră este de 20 lei pentru adulţi și de 10 lei pentru copii, iar la muzeu intrarea este gratuită, însă se acceptă donații.

Excursia va lua sfârșit la ora 17:45, iar la ora 19:10 turiștii vor sosi în Băile Felix, și 20 de minute mai târziu în Oradea. Mai multe detalii despre excursia de o zi din Padiș și de la Peștera Urșilor găsiți pe pagina de Facebook a EVENIMENTULUI.

Excursie pe două roți

Tot sâmbătă, AMD Bihor, împreună cu Asociația Micul Beiușean, îi așteaptă pe cei mai activi dintre bihoreni la o tură cu bicicleta pe frumoasele plaiuri binșene și o degustare de produse tradiționale pregătite de inimoșii bicicliști din zona Beiușului, unde participanții se vor întâlni cu ,,Școala Bihor Couture”.

Evenimentul este organizat la inițiativa și cu sprijinul grupului de bicicliști din depresiunea Beiușului, ca un răspuns la celelalte ediții ale proiectului Redescoperă Bihorul pe bicicletă, inițiat în urmă cu 2 ani de către AMD Bihor. Programul va cuprinde următoarele momente: traseu de bicicletă de cca. 30 de km, degustare de produse tradiționale, scurtă prezentare a cojocului binșenesc – istoric, simbolistica sa în trecut și importanța acestuia în prezent.

Bicicliștii își vor da întâlnire la ora 7:45 în parcarea din Centrul Civic, pentru îmbarcarea în autocare / microbuze. Cei care doresc să ajungă cu mijloace de transport proprii vor găsi pe pagina de Facebook a EVENIMENTULUI informații în ceea ce privește locul de pornire, și vor fi rugați să completeze un formular de înscriere online pentru ca organizatorii să cunoască numărul total al participanților.

Tarife și detalii despre înscriere

Cei care doresc să descopere obiectivele turistice din Apuseni trebuie să știe că tarifele de participare sunt 49 lei pentru adulți și 29 lei pentru copii sub 12 ani. Pentru copii sub 3 ani participarea este gratuită.

În ceea ce privește excuria pe două roți, costul pentru transport dus – întors cu bicicleta este de 40 lei. ,,Locul se considera rezervat doar după înscriere și plata acestor costuri la sediul AMD Bihor”, au precizat organizatorii.

Biletele se pot achiziționa la sediul Agenției de Management al Destinației Bihor (str. Primăriei nr. 2, et. 1, ap. 6 – 7, Oradea, județul Bihor), în zilele lucrătoare, între orele 08:00 – 16:30.

Larisa Patricia Herlaș