Focarul colectiv de salmoneloză însumând 16 cazuri confirmate, de la două unităţi preşcolare din localitatea Oradea, are ca posibilă sursă de infecţie, potrivit Direcției de Sănătate Publică (D.S.P.) Bihor, un elev practicant la unitatea de catering care asigura mâncarea copiilor.

16 minori au fost depistaţi pozitiv la Salmonella, 12 de la Centrul Educaţional Multifuncţional Crescendo Montesori şi 4 de la Grădiniţa Joyful Learning. De la debutul focarului, 8 copii au fost internaţi la Spitalul Clinic Municipal Oradea, din care 5 depistaţi pozitivi la serotipul menţionat. În prezent, nu mai este spitalizat niciun caz.

,,Deoarece nu s-a putut identifica un aliment incriminat (datorită anunţării tardive a D.S.P. Bihor) am dispus angajaţilor SC Sarabo Better Food SRL efectuarea analizelor coprobacteriologice în laboratorul D.S.P. Bihor, utilizând procedura efectuării a 3 coproculturi consecutive după ingerarea de sare amară. Astfel, în zilele de miercuri, joi, vineri (27.06.28.06., 29.06.2018) angajaţii societăţii de catering s-au prezentat la laboratorul D.S.P. Bihor în vederea efectuării analizelor coprobacteriologice”, se arată într-un comunicat semnat de dr. Daniela Rahotă, directorul executiv al D.S.P. Bihor. Din rezultatele buletinelor de analiză a reieșit faptul că angajaţii SC Sarabo Better Food SRL sunt negativi la Salmonella, spre deosebire de una dintre elevele practicante de la Liceul Economic Oradea, care reprezintă posibila sursă de contaminare.

Ca măsuri, reprezentanții D.S.P. Bihor au dispus cu termen imediat interzicerea accesului tinerei pe perioada practicii în orice unitate de alimentaţie colectivă şi reprimirea elevei în practică după 3 coproculturi negative. De asemenea, a fost informat medicul de familie în vederea investigării contacţilor familiali ai elevei şi prescrierea de tratament specific până la obţinerea a trei coproculturi negative.

Amenzi contravenționale

În același comunicat se precizează că au primit amendă contravenţională Grădiniţa Joyful Learning, pentru nerespectarea criteriilor microbiologice pentru produsele alimentare, Centrul Educaţional Preşcolar Crescendo Montesori, pentru neefectuarea sau neînregistrarea triajului epidemiologic, a dispensarizării şi a examenelor medicale de bilanţ al stării de sănătate în unităţile pentru protecţia, educarea şi instruirea copiilor şi tinerilor, precum şi neraportarea acestora la autorităţile de sănătate publică teritoriale, conform normelor Ministerului Sănătăţii, dar și Cateringul SC Sarabo Better Food SRL, din cauza nerespectării regulilor de igienă individuală în tot timpul programului de lucru de către personalul din sectorul alimentar. ,,S-a dispus unităţii de catering şi grădiniţelor actualizarea protocoalelor de igienizare şi dezinfecţie”, a mai menționat dr. Rahotă.

Larisa Patricia Herlaș

Sursă FOTO: www.metroparent.com