Pentru a nu avea parte de evenimente nedorite pe timpul vacanței, pompierii militari reamintesc bihorenilor principalele reguli și măsuri menite să le protejeze viața și bunurile.

În cazul în care optați să petreceţi vacanţa ori concediul departe de casă, pentru evitarea situațiilor de urgență provocate de eventuale disfuncționalități ale instalaţiilor de alimentare cu electricitate, apă şi gaze, înainte de a părăsi locuinţa este indicat să deconectaţi aparatele electrice şi să închideţi robinetele de alimentare cu gaze naturale şi cu apă.

Dacă veți călători cu mașina, pompierii militari recomandă ca înainte de a porni la drum să verificaţi apariţia unor eventuale scurgeri de carburanţi sau lubrifianţi și să verificaţi perioada de garanţie a stingătorului de incendiu din dotarea autoturismului. ,,Dacă pe timpul deplasării simţiţi miros de ars sau detectaţi fum, opriţi imediat maşina în afara spaţiului carosabil, evacuaţi persoanele şi bagajele din autoturism şi anunţaţi de urgenţă evenimentul, apelând numărul unic 112”, mai atenționează reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență ,,Crișana”.

Pentru că mulți bihoreni călătoresc spre mare cu trenul, purtătorul de cuvânt al ISU ,,Crișana” informează să nu urcaţi în tren cu substanţe inflamabile, să respectaţi interdicţia fumatului, iar în cazul în care observaţi fum sau simţiţi miros de ars, anunţaţi imediat personalul trenului. ,,În ultimă instanţă acţionaţi frâna de urgenţă şi evacuaţi vagonul”, avertizează maior Camelia Roșca.

Odată ajunşi la destinaţie, solicitaţi personalului angajat la unitatea de cazare informaţii referitoare la modul de comportare şi de anunţare în timp util, în caz de incendiu, precum şi de asigurare a salvării în condiţii de siguranţă, pe căile de evacuare, iar după ce v-aţi cazat, citiţi Planul de evacuare şi instrucţiunile stabilite de administraţia hotelului. Pompierii militari mai atrag atenția să nu recurgeţi la improvizaţii ale instalaţiilor electrice, iar în situaţia în care observaţi deficienţe în acest sens sesizaţi imediat administraţia hotelului.

Pentru a preveni situațiile care vă pot pune viața în pericol, este interzis să fumaţi în cameră. În caz de incendiu părăsiţi imediat clădirea hotelului. Nu vă întoarceţi niciodată pentru obiecte considerate valoroase. ,,Folosiţi întotdeauna scările de evacuare pentru evacuarea de la nivelurile superioare ale clădirii. Nu utilizaţi liftul întrucât acesta se poate bloca la nivelul incendiat”, avertizează reprezentanții ISU ,,Crișana”. În cazul în care coridorul sau scările sunt impracticabile din cauza fumului, rămâneţi în cameră, izolaţi uşa cu prosoape/lenjerie umede. Anunţaţi telefonic serviciile de urgenţă pentru a vă comunica poziţia în clădire, rămâneţi la fereastră şi strigaţi după ajutor.

Larisa Patricia Herlaș