Joi are loc evenimentul de informare dedicat operatorilor culturali de la nivel local și regional care sunt interesați să acceseze finanțările programului „Europa Creativă 2014 – 2020” pentru a realiza proiecte de cooperare împreună cu alte țări. Sesiunea se va desfășura în Sala Mare a Consiliului Județean Bihor, între orele 10:00 și 13:30.

Reuniunea este organizată de către Consiliul Județean Bihor, în colaborare cu Biroul Europa Creativă România, punctul de contact național pentru acest program al Uniunii Europene, și oferă posibilitatea participanților de a afla informații despre contextul în care pot pregăti astfel de proiecte, caracteristicile Subprogramului Cultura și ale liniei de finanțare, Proiecte de cooperare culturală, criteriile de eligibilitate, conţinutul dosarului de finanţare, depunerea aplicațiilor, precum și exemple de proiecte selectate. ,,De asemenea, cei prezenți vor primi recomandări pentru crearea unor parteneriate transnaționale de succes și vor putea discuta cu organizatorii și invitații lor despre propriile idei de proiecte de cooperare pe care ar dori să le dezvolte în perioada următoare”, a transmis Pásztor Sándor, președintele Consiliului Județean Bihor.

Participarea este gratuită. În vederea înregistrării, cei interesați sunt rugați să completeze online formularul de înscriere (https://docs.google.com/forms/d/1VGqf3QutjnTVixebtaj4QffXmA_qdHSh6WLo0V5CwIw/viewform?ts=5b2d2dc7&edit_requested=true) până cel târziu marți, 3 iulie.

Europa Creativă 2014 – 2020: finanțarea proiectelor de cooperare culturală

Europa Creativă 2014 – 2020 este programul de finanţare al UE pentru sectoarele culturale şi creative (arhitectura, arhivele, bibliotecile și muzeele, artizanatul artistic, audiovizualul, patrimoniul cultural material și imaterial, designul, muzica, literatura, artele spectacolului, industria editorială, radioul, artele vizuale). Acesta are două subprograme (Cultura și MEDIA) şi o componentă transsectorială destinată garantării creditelor bancare şi cooperării în domeniul politicilor culturale. Programul este gestionat de Agenţia Executivă pentru Educaţie, Audiovizual şi Cultură din Bruxelles, unde se trimit şi se evaluează toate proiectele. La nivel naţional, Biroul Europa Creativă România oferă informaţii şi asistenţă tehnică gratuite tuturor celor interesați, contribuie la identificarea de parteneri europeni pentru cooperare și promovează proiectele finanțate.

În perioada 2018 – 2020, finanțările Cultura rămase active (prin licitații de proiecte) sunt cele pentru cooperare culturală și pentru traduceri literare. Până în prezent, cu sprijinul Subprogramului Cultura au fost finanțate la nivel european 321 de proiecte de cooperare.

Larisa Patricia Herlaș