Orădenii care iubesc muzica folk și-au dat întâlnire, sâmbătă şi duminică, în Cetatea Oradea, acolo unde amfitrionii genului au făcut atmosferă cu ocazia Festivalului Naţional de Folk Pro Lirica, ediţie specială ,,Străbunii”, dedicată Centenarului Marii Uniri.

Festivalul, aflat la a doua ediție, a fost organizat cu sprijinul Consiliului Judeţean Bihor, prin Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte, care a finanțat evenimentul cu 10.000 lei, şi Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, care a contribuit cu 9.000 lei, și a reunit pe scenă nume de rezonanţă din folkul românesc, dar şi artişti locali consacraţi, alături de tinere talente în curs de afirmare. Deși toți orădenii au avut accesul liber la festival, Primăria Municipiului Oradea nu a finațat evenimentul.

Festival cultural

Pentru prima zi a evenimentului, organizatorii au propus o notă culturală, care a constat într-o lansare de CD şi lansarea a trei volume aparţinând unor autori diferiţi. Cantautoarea Maria Gheorghiu a venit în faţa audienţei cu albumul „Câmp de lavandă”, cel mai recent dintre cele opt albume care îi poartă semnătura. Folkistul Florin Săsărman a adus de la Bistriţa cartea „Taifas cu menestreli. Interviurile diligenţei de Bizanţ”, pe care o semnează împreună cu un alt cantautor care a fost prezent la Festivalul de Folk de la Oradea în 2017, Vali Şerban. Alături de ei a luat loc la masa autorilor de cărţi poeta Mihaela Dindelegan, preşedinta Asociaţiei Culturale Pro Lirica Oradea şi organizatoarea Festivalului, al cărei volum de sonete, „Minuni din flori de spini”, a fost prezentat de poeta Eugenia Ponta Pete, din Arad. Cea de-a treia carte lansată la festival aparţine poetei Maria Elvira Vancea și se numește „Fântână cu cumpănă, viaţa”, despre al cărei conţinut liric a vorbit Mioriţa Săteanu.

Program artistic

Programul de scenă al primei zile de folk din Cetatea Oradea a debutat cu Iuliu Ciura, un nume nou pentru iubitorii de gen, care şi-a făcut debutul la Festivalul acustic de la Reghin cu două piese apreciate de public. Trupa Fior, formată din folkista Mihaela Simai şi colaboratoarele sale, Anca Duma şi Ioana Butnăraşu, au însufleţit prima parte a serii cu melodii îndrăgite, dar şi cu unele compoziţii noi, pregătind audienţa pentru grupul „Tineri chitarişti”, format din 17 elevi ai folkistului şi prof. de chitară Raul Bochiş, prezent pe scenă alături de formaţia sa. Artist cu experienţă şi bun animator al publicului, Raul a reuşit să adune urale şi aplauze îndelungi, melodiile lui mergând la sufletul celor peste 500 de spectatori prezenţi în prima seară a evenimentului. I-au urmat tinerele interprete Alexa Bercea, Alexia Dascălu şi Cosmina Zaha, eleve la canto muzică uşoară în clasa prof. Dana Oprescu, de la Palatul Copiilor şi Elevilor Oradea, după care pe scenă a urcat o tânără solistă din Ucraina, Anghelina Iovi.

Cunoscut încă de pe vremea Cenaclului Flacăra, cantautorul Florin Săsărman a adus în faţa publicului orădean piese celebre, compoziţii proprii, dar şi cântece patriotice pe care le-a cântat împreună cu publicul. Un moment cu totul special a fost oferit de Săsărman la ultimele două piese, când a invitat-o pe scenă pe celebra Maria Gheorghiu, una dintre vocile de aur ale folkului românesc. Rămasă singură în faţa publicului orădean, veşnic tânăra Maria Gheorghiu a fermecat inimile celor prezenţi cu vocea sa extraordinară şi cu versurile de suflet ale pieselor interpretate. Spectacolul său „Lavadă şi tricolor” a încheiat prima seară de festival dedicată Centenarului Marii Uniri.

Ziua de dumincă a fost și mai bogată în conținut, rolul de a prezenta evenimentul revenindu-i cunoscutului folkist și actor de origine orădeană, Mircea Bodolan. Rând pe rând, au urcat pe scenă artiștii Ioan Florea, Monica Cojocaru din Arad, acompaniată la nai de unul dintre frații Ghicolescu, Gilbert, apoi Adina Hodișan, cunoscută pe scenele de folk din România în special datorită colaborării îndelungate cu regretatul Octavian Bud. Tânăra folkistă a fost urmată de Alexandrina și Florian Chelu Madeva, apoi de Liliana Ioniță Budău și Fala Band, după care publicul a asistat la evoluția noului duo acustic orădean, format din celebrul Călin Pop și folkistul Raul Silaghi. Ambra Pop, fiica lui Călin, a încheiat recitalul celor doi cu o minunată piesă despre copilărie. Un aer distinct l-a adus pe scenă clujeanul Cătălin Condurache, cu piese din folkul românesc și american. Cel mai așteptat artist al festivalului, Emeric Imre a adunat în curtea Cetății Oradea sute de tineri care au cântat împreună cu el hiturile cunoscute, în special celebra piesă ,,Nebun de alb”.

,,Se pare ca nu am muncit în zadar pentru Festivalul Național de Folk. Am avut două zile de festival foarte frumoase și cu o participare artistică peste așteptări. Acolo unde anunțasem inițial un nume de artist au venit doi sau o întreagă formație, dând consistență mult mai mare evenimentului. Publicul a fost, de asemenea, minunat”, a declarat, post-eveniment, organizatorul Mihaela Dindelegan.

Larisa Patricia Herlaș