Joi, de la ora 14.00, în Turnul Primăriei Oradea va avea loc expoziţia „sheART song”. Evenimentul este organizat de Asociaţia Artiştilor Naivi din România. Expoziția cu vânzare va fi la dispoziția publicului până în 30 iulie.

Artista Camelia Constantin desenează din copilărie, când îşi exaspera bunicii cu imaginile schițate pe pereţii casei cu celebrul pe atunci ,,creion chimic”. Primele lucrări pe pânză au fost făcute la vârsta de 13 ani, acestea fiind cumpărate în totalitate de vecini. Atunci a aflat că ceea ce îi place să facă se numeşte artă naivă. ,,O iubesc pentru că mă pot exprima liber şi sincer într-o lume din ce în ce mai egoistă”, spune artista. Pânzele ei sunt inspirate din arta populară, din lumea satului românesc din Oltenia şi Banat. „Uneori imaginaţia depăşeşte reperele populare şi atunci intru pe tărâmul fanteziei. De obicei mă axez pe satul românesc pentru că, deşi am fost crescută la oraş, îmi aduc cu drag aminte de vacanţele copilăriei mele”, mai spune Camelia Constantin, care îşi împarte astăzi timpul între lucrări de artă naivă, copiii de la grădiniţa unde predă şi grădinărit. Are lucrări în colecţii particulare din România, Ungaria, Olanda, SUA, Canada, Marea Britanie, Austria, Germania, Italia şi foarte multe premii la expoziţii naţionale şi internaţionale. Lucrările ei, dar și cele ale Mariei Goşoiu vor fi expuse, în luna iulie, în Turnul Primăriei. ,,Majoritatea compoziţiilor Mariei Goșoiu sunt concepute şi elaborate în numele frumuseţii tradiţiilor rurale. În compoziţiile ei, toamna se aşează la masă cu personajele, e veselă şi ameţită de vinul din strugurii proaspăt culeşi, conştientă de coborârea în păcat. Când personajele Mariei Goşoiu îşi toarnă câte un pocal din vinul cel nou, îi toarnă şi toamnei unul!” a precizat, Mircea Stroe, președintele Asociaţiei Artiştilor Naivi din România.

Festival organizat cu sprijinul Consiliul Județean Bihor

În luna august Sinagoga Neologă din Piaţa Independenţei va fi gazda unei noi expoziții de artă naivă, iar în octombrie, la Oradea va avea loc ediţia a V-a jubiliară a Festivalului Naţional de Artă Naivă. Parteneri sunt Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Muzeul Ţării Crişurilor, Consiliul Judeţean Bihor, Revista „Familia”, Fundaţia Comunitară Oradea, Liceul de Arte Oradea şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.

Mădălina Venter