Din luna martie a anului 2016 a apărut, chiar în centrul orașului Oradea, un wine bar pe gustul tuturor amatorilor de vinuri bune: ReWine. Care este povestea localului și diverse lucruri uimitoare din lumea fascinantă a vinului aflăm de la Andrea Kiss, managerul afacerii.

NewsBihor: Cum a început povestea ReWine?

Andrea Kiss: Am început în 2016 cu simplul gând că… ne place vinul. Toți cei din echipă vin din domenii diferite, cum ar fi IT sau comerț. Niciunul nu a mai lucrat înainte cu vinuri și am fost pur și simplu uniți de o pasiune comună, precum și de lipsurile pe care le-am găsit pe piață. Am pornit cu ,,o mână” de vinuri, în jur de 50 – 60 de sortimente, alese după gusturile și părerile noastre, care s-au mulat cumva pe preferințele publicului.

N.B: Cui se adresează acest local?

A.K: ReWine este un wine bar, un local specializat pe vinuri, însă pe lângă o selecție de vinuri speciale și unice, am vrut să oferim publicului și un loc unde să poată să își savureze cafeaua de dimineață, să ia micul dejun sau brunch-ul în weekend. De aceea, ne adresăm oricărei persoane care dorește să se relaxeze cu o cafea sau cu un pahar de vin în față.

N.B: Ce pot alege din meniu cei mai pretențioși clienți?

A.K: Pentru noi clientul este cel mai important, și tot ceea ce propunem în meniu va satisface orice dorință, indiferent cât de pretențioasă ar fi aceasta. Daca ar fi să enumăr câteva produse, acestea ar fi: vinurile premium și de colecție și Jamon-ul Iberico de Bellota. Iar dimineața recomandăm celebrul Avocado Toast, Overnight Oats și Croissant-ul.

N.B: ReWine are și un magazin online cu vinuri atent alese. Câte nume de vinuri aveți în portofoliu și care se cer cel mai des?

A.K: Magazinul online de vinuri, http://www.rewine.ro, este o parte foarte importantă din familia ReWine. Motto-ul ,,Înconjurăm lumea pentru a decoperi cele mai bune vinuri” nu este întâmplător ales. În prezent avem peste 400 de etichete din 17 țări diferite, numărul acestora crescând în fiecare lună. Ne-am propus să ajungem la 1.000 până la sfârșitul anului viitor. Anul acesta țintim spre 600 sau mai multe. Nu ne-am pus un target foarte mare tocmai pentru a ne bucura că l-am depășit. Avem o echipă de degustători profesioniști care participă la cele mai importante târguri de vinuri din lume, spre exemplu ProWein (Duesseldorf, Germania), Vinexpo (Bordeaux, Franta) sau London WineFair (Londra, UK). Pe lângă aceste expoziții, avem experți care călătoresc în lumea întreagă pentru a descoperi vinuri. Recent s-au facut ,,expediții” în Africa de Sud și în California, SUA. Cel mai des se caută vinuri premium, medaliate sau bine și foarte bine punctate de către diferiți critici, deoarece aceste caracteristici oferă o garanție vinului.

N.B: Cum sunt apreciate vinurile românești?

A.K: Vinurile românești sunt, de asemenea, foarte căutate. Cu toate că noi dorim să ne specializăm pe importuri, colaborăm foarte bine cu majoritatea cramelor din România, fiind în relații bune cu toți producătorii. În momentul în care un client intră în barul nostru, noi îl ajutăm să găsească vinul care i se potrivește, indiferent că e sau nu de origine străină. În România se produc niște vinuri extraordinare, iar clienții noștri știu asta, dar acceptă și sugestiile noastre, când noi considerăm că s-ar putea să îi placă și altceva din exterior.

N.B: ReWine organizează constant degustări de vin. De ce ar trebui să participe orădenii la aceste evenimente?

A.K: Pentru noi, degustăriile de vinuri au caracter necesar datorită titlului de wine bar și, din fericire, am reușit să cucerim publicul orădean. Înainte de a avea aceste degustări constante miercurea, am avut diferite proiecte. Unul dintre ele a fost un curs foarte interesant și interactiv pentru doamne și domnișoare, unde femeile învățau cum să deguste un vin și cum să îl aprecieze. Din proiect în proiect am ajuns la concluzia că cel mai bine este să propunem publicului nostru o serie de degustări în care comparăm soiuri, vinuri, comparăm terroir-uri și țări. În continuare învățăm publicul orădean să aprecieze vinurile. Încurajăm cât mai mulți oameni să vină, pentru că atmosfera este relaxantă și acumulează informații interesante, simultan.

N.B: Ce este Colțul Cititorilor?

A.K: ReWine este un local care invită și incită la cultură. În primul rând cultura și civilizația vinului, dar și cultura în sens general. A venit natural ca în momentul în care tânărul organizator, Mark, a venit cu propunerea, noi să acceptăm. Proiectul ,,Colțul Cititorilor” aduce o serie de 100 – 150 de cărți alese în localuri, pentru a stârni o mișcare de culturalizare. Iar noi, la ReWine, am promovat-o oferind promoții cu cafea și croissante gratis.

N.B: Obișnuiți să duceți vinurile la diferite evenimente din țară, cu ajutorul unei camionete personalizate. Unde ați ajuns până acum și cum sunteți primiți?

A.K: Din dorința de a ne cunoaște cât mai bine clienții, am început să participăm la evenimentele tot mai numeroase din Oradea, în urmă cu un an de zile. Văzând cât de încântați au fost oamenii să ne descopere, am decis că o expunere și mai mare nu ar strica. De aceea, începând cu anul acesta participăm la toate edițiile Street Food Festival, precum și la alte evenimente din afara orașului. Până acum am trecut prin Timișoara, Brașov și Sibiu, Zilele Clujului, urmând Arad, Baia Mare, Iași, Craiova și multe altele. După cum ne-am așteptat, am atras atenția în toate aceste locuri și am adus la cunoștință oamenilor că existăm și în mediul online, de unde își pot achiziționa vinurile pe care le-au băut în cadrul festivalului.

N.B: Care sunt beneficiile consumului de vin?

A.K: După cum bine știți, vinul nu este ca și altă băutură alcoolică; el are numeroase beneficii. Datorită acestor beneficii, în alte culturi, cum ar fi cultura franceză sau italiană, vinul este considerat un aliment. Din punctul de vedere al sănătății, cel mai apreciat este vinul roșu. Toată lumea a auzit de termenul ,,resveratrol”. Ei bine, resveratrolul este de fapt un antioxidant puternic, ce se găsește în cea mai mare concentrație în vinul roșu, datorită procesului de fermentare al strugurilor. Studii științifice au demonstrat că resverarolul are efecte anti-îmbătrânire, anticanceroase, anti-inflamatorii și anti-diabet. De asemenea, resveratrolul este foarte bun pentru aparatul cardiovascular, pentru sănătatea inimii, a mușchilor și a creierului. Cercetări recente au arătat că resveratrolul imită restricțiile calorice (unicul mod, dovedit științific, de a prelungi viața). Așadar, îndemnăm pe oricine să consume vin!

Larisa Patricia Herlaș