Sergiu Silaghi, în vârstă de 31 de ani, a început să iubească dansul în adolescență, iar de trei ani îi ajută și pe alții să descopere această activitate aflată la granița dintre artă și sport, în calitate de instructor. Despre trecerea de la pasiune la profesie, secretele din spatele performanței și beneficiile dansului am vorbit cu Sergiu.

NewsBihor: Cum ai interacționat prima dată cu lumea dansului?

Sergiu Silaghi: Am descoperit lumea dansului când aveam 18 ani. Eram un adolescent activ și, din curiozitatea de a încerca forme noi de mișcare, m-am înscris la un curs de dans de societate. Atunci nu mă gândeam la performanță, mi-am propus doar să învăț pașii de bază. Însă, lucrurile aveau să se schimbe curând.

N.B: Ce calități trebuie să aibă un bun dansator?

S.S: Un bun dansator trebuie să fie suficient de motivat și de muncitor, deoarece performanța se atinge greu. De asemenea, e foarte important să crezi în tine, să rămâi motivat chiar și atunci când rezultatele întârzie să apară. Pasiunea este, însă, ,,motorul” în dans.

N.B: Performanța înseamnă talent sau multă muncă?

S.S: În dans, eu sunt de părere că trebuie să existe un echilibru între talent și muncă. Sunt multe cazuri când un dansator este binecuvântat cu un talent nativ, dar nu muncește suficient. De asemenea, există și dansatori extrem de muncitori, care își doresc foarte mult să evolueze, însă, deși execută pașii corect din punct de vedere tehnic, le lipsește acel ,,ceva”, poate emoția, și nu reușesc să se remarce în dans.

N.B: Câte ore de antrenament face un dansator profesionist?

S.S: Un dansator profesionist petrece foarte mult timp în sala de dans. De cele mai multe ori, muncește enorm pentru a-și îndeplini țelurile. Este un domeniu riguros, e nevoie de exercițiu zilnic și sute de antrenament. Cele mai multe ore de repetiții se fac înaintea unei competiții, iar, pe urmă, sportivul reduce ușor timpul petrecut în sală, însă numai până se reface după efort.

N.B: Care stil de dans îți este cel mai aproape de suflet?

S.S: Iubesc dansul sub toate formele lui. Însă, cel mai aproape de suflet mi-a fost, pe vremea când participam la competiții, dansul sportiv. După aceea am început să mă axez pe dansurile latino americane, adică salsa și bachata. Salsa este un stil de dans care își are originile în America de Sud și Insulele Caraibe, dar care s-a dezvoltat în toată lumea, în diferite variante. Bachata este originar din Republica Dominicană. Este un dans pasional și plin de emoție, partenerii folosind ,,close position“ în mare parte pe perioada dansului.

N.B: La ce te gândești atunci când dansezi?

S.S: Nu mă gândesc la ceva anume. De fapt, atunci când dansez inima şi sufletul meu se eliberează. Dansul devine o sursă a fericirii, un remediu miraculos care alungă norii de pe fruntea mea, un mijloc de exprimare a dorinţelor şi personalităţii mele.

N.B: Cât este de important partenerul/a în dans?

S.S: Comunicarea între parteneri este o problemă foarte complexă și de o importanță majoră în viața de zi cu zi a cuplului de dansatori. De exemplu, unul dintre ei poate avea înclinații artistice deosebite, pe când celălalt este posibil să nu fie chiar atât de talentat. Însă, în final ceea ce contează cu adevărat este ,,dansul“, iar cei doi membri ai cuplului, adica el și ea, îl creează împreună.

N.B: La ce competiții ai participat?

S.S: Deși eu nu am început să dansez la o vârstă fragedă, mă pot mândri cu zeci de premii câștigate la concursuri. Aș aminti aici numai câteva: Concursul ,,Dansul pentru Toți“ ediția a V-a – Locul I (2014), Concursul Cupa Feeling Dance – Locul I la bachata și disco fox (2014), Concursul Cupa Feeling Dance – Locul I la disco fox, Cupa Mystic, Reșița, la dans sportiv – Locul III (2015), Cupa Feeling Dance – Locul II la Salsa (2016), Cupa Feeling Dance – Locul IV la Bachata etc.

N.B: Cum a fost pentru tine trecerea de la dansator la instructor?

S.S: Meseria de instructor nu are legătură cu cea de dansator. Sunt două activități care trebuie învățate de la zero. Ca instructor, am nevoie de multă răbdare, de înțelegere. Trebuie să îi încurajez mereu pe cei care doresc să învețe de la mine, să exersez cu ei și să îi încurajez atunci când este nevoie.

N.B: De ce recomanzi bihorenilor să practice dansul?

S.S: Există o mulțime de beneficii care ar trebui să încurajeze bihorenii, și nu numai, să practice dansul. Cei mai mulți amatori vin înspre cursurile noastre deoarece își doresc să piardă în greutate sau să aibă un stil de viață mai activ, fără să simtă efortul. Dansând, poți să arzi între 200 – 500 de calorii pe oră, în funcție de intensitatea mișcărilor. De asemenea, starea ta de sănătate se va îmbunătăți vizibil. Dansul este un mijloc de mișcare ideal pentru persoanele care suferă de diabet, ajutând la reglarea glicemiei. Menține grăsimile sub control și crește nivelul de colesterol bun. Îmbunătățește circulația, având efecte asupra vaselor de sânge și asupra inimii. Mărește nivelul de oxigen din sânge, menține activ sistemul nervos central, întărește mușchii și duce la echilibru. Dansul ajută la tonifierea corpului, te face mai flexibil și mai rezistent. Însă, beneficii apar nu numai la nivelul corpului, ci și al psihicului. Starea de bine este garantată după un curs de dans.

N.B: Dansatorii orădeni formează o comunitate destul de unită. Unde vă întâlniți?

S.S: Pentru dansatorii orădeni avem serile de dans organizate în fiecare vineri și sâmbătă seara, începând cu orele 22:00, la cafeneaua Blondy`s Art Café, și la fiecare sfârșit de lună, la Clubul Feeling Dance Oradea.

Larisa Patricia Herlaș