Proiectul literar de suflet al scriitorului Florin Ardelean, trilogia romanescă ,,Folie à trois”, s-a încheiat, după 8 ani de muncă, odată cu lansarea ultimului volum al seriei. Evenimentul a avut loc, miercuri seara, la Librăria Humanitas.

Vremea ploioasă care i-a suprins pe orădeni în mijlocul săptămânii i-a îmbiat, parcă, pe iubitorii de lectură să lase grijile la intrarea în universul cărților și să se predea scriitorului Florin Ardelean, lector univ. dr. la Universitatea din Oradea și fost jurnalist, pentru o întâlnire literară de o oră. Zeci de persoane au făcut ca spațiul librăriei Humanitas, situată în inima orașului, să devină aproape neîncăpător pentru cititorii răsfirați printre rafturile cu sute de cărți. Printre aceștia s-au aflat și colegi de breaslă, jurnaliști, studenți și absolvenți ai specializării la care predă profesorul, prieteni sau simpli amatori locali de cultură.

Volumul III, proaspăt scos la Editura Eikon din București, însumează 384 de pagini și se alătură primelor două volume lansate sub numele de ,,Folie à trois”. Ioan Moldovan, directorul Revistei Familia, a fost cel însărcinat de către Ardelean să facă cunoștință publicului cu cartea. ,,Nu e puțin lucru să duci la capăt o trilogie. E greu să scrii și o povestire, darămite un roman, darămite o trilogie. Florin Ardelean a împlinit acest lucru”, a declarat, în deschidere, Moldovan.

Acesta le-a reamintit cititorilor cele mai importante momente care le-au marcat destinul personajelor principale, Vlad Codreanu, Amalia și Ivona, surprinse în primele volume, și a deschis și un subiect mai controversat, anume în ce măsură îi ,,împrumută” Vlad Codreanu viața lui Florin Ardelean. Scriitorul, cu umorul caracteristic, a ținut să facă lumină. ,,E o eroare să fim identificați, eu și Vlad Codreanu. Pe de o parte aș fi onorat să fii avut unele din experiențele lui, pe de altă parte m-aș rușina să credeți că Vlad Codreanu e chiar sosia mea. E o falsă problemă”, a explicat fostul jurnalist.

Referitor la motivațiile care l-au determinat să își dedice opt ani din viață proiectului ,,Folie à trois”, scriitorul a declarat: ,,Povestea trebuia spusă pentru a nu mă duce cu ea în mormânt, ci pentru a o da tuturora celor care vor să vadă cum poate exista o poveste de dragoste urâtă și frumoasă în același timp, disperată și tandră pe de altă parte, imorală și virtuoasă. Antinomii care cu greu pot încăpea în același loc. O tentativă, deci, de a le aduna, chiar dacă este atât de riscant”. Referitor la personajul cu care cititorii l-au identificat, Ardelean a mai spus: ,,Vlad Codreanu va stărui în memoria mea până voi muri, speranța mea fiind că el va reuși să trăiască și că va fi citit și peste mulți ani. Asta este miza”.

Lansarea de carte s-a încheiat într-o notă veselă, cu sesiunea de autografe.

Larisa Patricia Herlaș