Poarta de Vest a Transilvaniei este tot mai accesibilă turiștilor care vizitează județul Bihor. Și pentru a dezvolta acest segment, Agenția de Management al Destinației din subordinea Consiliului Județean organizează călătorii de o zi, cu scop informativ pentru agențiile de turism și furnizori de servicii hoteliere.

Bántó Norbert, director AMD Bihor: „Scopul nostru este ca turiștii care sosesc în Oradea și Băile Felix să poată să vină organizat într-o excursie de o zi, să poată să descopere județul Bihor și, în special, Pădurea Craiului și sperăm că de la anul, agențiile de turism vor face acest lucru.”

În această săptămână, AMD Bihor a propus o excursie de familiarizare cu Munții Pădurea Craiului. Peștera Meziad, unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din România, a fost descrisă pentru prima dată în anul 1863, dar explorată aproape complet de Czáran Gyula, la începutul secolului XX. Este considerată un monument al naturii și o rezervație speologică și are o vechime de peste 10 milioane de ani.

Kádár Emilia, ghid turistic: „Peștera este una naturală, săpată de apele subterane, formată în calcar. Are formațiuni stalagmite și stalactite, care au primit diverse denumiri din partea localnicilor, turiștilor sau speologilor cum ar fi: Paznicul Peșterii sau Pantoful de Damă. De asemenea, avem 12 specii de liliac în peșteră și peste 3.500 la număr.”

Pentru că numărul turiștilor străini care vizitează zona este în creștere, la Peștera Meziad există ghizi de limbă română, engleză și maghiară. Accesul spre obiectivul turistic se face cu autoturisme dinspre Oradea, aflată la 78 kilometri, – Beiuș – Remetea – Meziad.

Anul acesta, AMD Bihor va organiza 12 călătorii cu scop informativ. Excursiile vor avea loc în fiecare sâmbătă, începând cu luna iunie până la mijlocul lunii septembrie.

Veres Diana