85 de elevi și profesori veniți din 16 județe ale țării au participat, în perioada 21 – 24 iunie, la cea de-a XVIII-a ediție a concursului național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de lotus”, care a avut loc la Oradea.

Evenimentul, organizat de Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, în parteneriat cu Agenția de Management al Destinației (AMD) Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică (CNIPT) Bihor și Agenția de Protecția Mediului (APM) Bihor, a adunat participanți din Arad, Alba, Botoșani, Brăila, Bihor, Bistrița – Năsăud, Covasna, Constanța, Iași, Maramureș, Satu Mare, Sibiu, Suceava, Vâlcea, Vaslui și municipiul București. Concursul național de ecologie, ecoturism și protecția mediului ,,Floare de Lotus” constituie a III-a etapă din cadrul Concursului național interdisciplinar ,,De la munte, prin deal, pe Dunăre, la mare, spre ….Soare răsare!”.

Programul evenimentului

Prima zi a fost dedicată primirii și înregistrării participanților, care au fost găzduiți la Liceul Teoretic ,,Aurel Lazăr” din Oradea, precum și organizării probelor din concurs. În cea de a doua zi, adică vineri, a avut loc festivitatea de deschidere a evenimentului. Un mesaj de ,,bun venit” a fost adresat celor prezenți de inspectorul școlar Daniela Sopota, de directorul Palatului Copiilor și Elevilor din Oradea, Peter Dan Nicolae, de Ungureanu Mihaela, analist în turism la AMD Bihor, precum și de directori Liceului Teoretic ,,Aurel Lazăr” Oradea, Tirla Gheorghe și Turcaș Rodica.

După festivitatea de deschidere a urmat ,,Atelierul fanteziei: natură și artă”, în cadrul căruia elevii coordonați de profesorii însoțitori au creat adevărate opere de artă, metamorfozând deșeuri (hârtie, PET-uri, carton, rumeguș, diverse materiale din poliamidă etc.) sau utilizând diverse elemente din mediul înconjurător (scoarță de copac, flori uscate). Prin participarea la acest atelier s-a urmărit stimularea creativității copiilor, încurajarea originalității, dezvoltarea unor abilități practice și conștientizarea importanței protejării şi conservării mediului înconjurător.

Lucrările realizate de elevi au fost premiate și sunt expuse, timp de o lună, la Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor. În cea de a doua parte a zilei s-a vizitat Cetatea Oradea și au fost organizate probe teoretice și practice având ca temă protecția mediului înconjurător. ,,M-a impresionat Cetatea Oradea. Sunt pasionat de istorie și sunt fericit că am reușit să aflu mai multe despre întemeierea acestui oraș, fasinant și efervescent, ce se modernizează continuu”, a spus Constantin Nistor, de la Clubul copiilor din Fălticeni, Suceava.

Sâmbătă, musafirii au participat la o excursie în situl Natura 2000 ROSCI0062 Defileul Crișului Repede – Pădurea Craiului. ,,Scopul principal al acestei excursii a fost cunoașterea unor exemple de bună practică privind valorificarea durabilă a patrimoniului turistic natural. De asemenea, s-a dorit dezvoltarea curiozității elevilor de a cunoaște și de a cerceta tainele naturii. Principalele obiective turistice vizitate au fost: Peștera Meziad, poteca tematică: Descoperă Pădurea Craiului și expoziția de ouă încondeiate de la Drăgoteni”, a declarat Bántó Norbert, director executiv al AMD Bihor. Organizarea excursiei a fost posibilă cu sprijinul Consiliului Județean Bihor, prin Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor și Agenția de Management al Destinației Bihor.

Reprezentanții Școlii Gimnaziale nr. 1 Remetea au fost, de asemenea, dornici să facă impresie bună oaspeților. Astfel, împreună cu Asociația ,,Orizont Verde”, i-au delectat pe cei prezenți cu produse culinare tradiționale (plăcintă pe lespede, pancove, tocăniță de cartofi cu carne), iar meșterul popular Dorina Hanza a profitat de ocazie pentru a-și prezenta colecția de ouă încondeiate, explicând vizitatorilor motivele decorative specifice locului, tehnica și instrumentele folosite la încondeierea ouălor. Ghidajul în timpul excursiei a fost asigurat tot de ADM Bihor, prin Mihaela Ungureanu.

În urma excursiei, copiii au fost deosebit de încântați de obiectivele turistice vizitate, mulți dintre ei manifestându-și dorința de a reveni în județul Bihor pentru a descoperi și alte frumuseți zămislite de om și natură. ,,Cel mai mult mi-a plăcut Peștera Meziad. Este prima data când intru într-o peșteră și nu mă așteptam șă-mi placă atât de tare. A fost incredibil! Sper să-mi conving părinții să mai mergem acolo”, a spus Ionela Petrița Hrehoreț, de la Clubul Copiilor Sângiorz – Băi, jud. Bistrița Năsăud. ,,În excursia de astăzi am apreciat peisajele, am ascultat cu atenție indicațiile ghidului, îmbogățindu-mi cunoașterea și am observat cu plăcere atât flora, cât și fauna”, a declarat și Raluca Neculai, de la Clubul Copiilor Hârșova, jud. Constanța.

Evenimentul a fost posibil datorită colaborării dintre Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea, Agenția de Management al Destinației Bihor, Centrul Național de Informare și Promovare Turistică Bihor, Muzeul Țării Crișurilor, Agenția de Protecția Mediului Bihor, Universitatea din Oradea, Fundația Ecotop Oradea, Asociația ,,Orizont Verde” și Școala Gimnazială nr. 1 din Remetea.

Larisa Patricia Herlaș