Ceremonia organizată, marți, de Instituția Prefectului județului Bihor cu ocazia Zilei Drapelului Național a început la ora 10.30, la Biserica cu Lună.

Câteva zeci de persoane s-au adunat, în dimineața zilei de 26 iunie, la Biserica cu Lună, acolo unde a avut loc oficierea slujbei de sfințire a drapelului național, în prezența Episcopului Ortodox al Oradiei, Sofronie Drincec. La sfârșitul slujbei religioase, prefectul a primit drapelul și l-a oferit reprezentanților Garnizoanei Oradea. Alaiul s-a deplasat, apoi, în coloană până pe platoul din fața Primăriei Municipiului Oradea, unde au fost ocupate locurile pentru ceremonie.

Ceremonia militară a început cu întâmpinarea persoanei oficiale, prezentarea onorului şi salutul drapelului de luptă. Alocuţiunile privind însemnătatea evenimentului au fost rostite de prefectul județului Bihor, Ioan Mihaiu, care a dat citire mesajului ministrului afacerilor interne, Carmen Dan. ,,Astăzi, la ceas de sărbătoare, se cuvine să privim câteva secunde în interiorul nostru, acolo unde fiecare dintre noi adăpostim acel sentiment natural, firesc, denumit simplu patriotism. Să ne amintim că Drapelul Național este martorul celor mai importante momente ale istoriei, ale acelor evenimente care au definit România și, ulterior, au propulsat-o în rândul țărilor europene”, a transmis, printre altele, prefectul.

Și colonelul în rezervă dr. Constantin Moșincat a vorbit despre însemnătatea momentului, a punctat câteva reprere istorice importante și a ținut să le reamintească celor prezenți la manifestare de ce sărbătorim anul Centenarului. ,,Drapelul de luptă a reprezentat și reprezintă întotdeauna România pe care avem obligația să o apărăm, avem obligația să o venerăm și să o respectăm”, a punctat istoricul.

Evenimentul a continuat cu primirea drapelului național, legarea acestuia la catargul de arborare și binecuvântarea lui, după care oficialitățile prezente la ceremonie au sărutat drapelul. La acest moment simbolic a fost respectată ordinea protocolară a instituțiilor statului. Instituția Prefectului Județului Bihor a fost reprezentată de prefectul Ioan Mihaiu, iar Consiliul Județean Bihor de către vicepreședintele Traian Bodea, prezent pe toată durata manifestărilor. ,,Mândria de a fi român o regăsim, astăzi, în fiecare moment în care drapelul naţional este ridicat cu onor, fie că vorbim de festivităţi obişnuite, de celebrarea unor victorii ale românilor sau de comemorarea unor eroi”, a scris vicepreședintele, post-eveniment, pe pagina lui de Facebook.

Înălțarea drapelului național pe catarg s-a realizat în timp ce a avut loc intonarea Imnului naţional al României, ceremonia fiind încheiată de defilarea detașamentului de onoare și onorul muzicii militare.

Larisa Patricia Herlaș