Bihoreanca Florina Hinsu – Mariș și-a făcut debutul, duminică seara, pe scena Operei Naționale București cu rolul Santuzza din ,,Cavalleria Rusticana”, de Pietro Mascagni. Evoluția sopranei a fost apreciată de publicul numeros cu aplauze furtunoase.

La ridicarea cortinei se aude o serenadă pe care Turiddu o cântă sub ferestrele Lolei, fosta sa iubită. Aceasta se măritase în timp ce Turiddu era în armată, iar pentru a se consola, Turiddu și-a găsit o altă iubită, Santuzza, și a jurat să o ia de nevastă. Dar, uitându-și promisiunile, s-a întors la Lola. Rolul Santuzza a fost interepretată de către Florina Hinsu – Mariș, Lola de Maria Miron Jinga, iar Turiddu de către Alin Stoica. Spectacolul a fost regizat de Ion Caramitru, scenografia a fost semnată de Viorica Petrovic, iar light design-ul îi aparține lui Chris Jaeger. Daniel Jiga a fost maestru de cor, iar Adrian Morar s-a aflat la pupitrul dirijoral. ,,Cavalleria rusticana” este o operă într-un singur act, premiată de Editura Muzicală Sonzogno din Milano, în anul 1890.

Florina Hinsu – Mariș a absolvit Academia de Muzică ,,Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, la clasa regretatului profesor dr. Alexandru Fărcaș, iar la scurt timp a devenit cadru universitar. A fost cel mai tânăr doctor în muzică din România, la vârsta de doar 28 de ani, iar în opera ,,Cavalleria rusticana” Florina a interpretat, de-a lungul timpului, toate cele trei roluri feminine.

,,A fost o onoare să fac parte din distribuția spectacolului << Cavalleria Rusticana>>, mai ales că mi-a fost încredințat un rol atât de important și complex ca Santuzza. Sunt recunoscătoare că într-o seară superbă de duminică mi-am făcut debutul pe scena Operei Naționale București. Sala a fost arhiplină, iar publicul ne-a primit cu foarte mare entuziasm”, a declarat, pentru NewsBihor, Florina Hinsu – Mariș.

Larisa Patricia Herlaș